Idrottsturism en viktig del av besöksnäringen

Ledare Artikeln publicerades

Evenemangen avlöser varandra i vår del av världen på sommaren. För den som vill vara med om idrottens stora folkfest väntar höjdpunkten idag lördag; Ironman.

Det spelar egentligen ingen roll vilken idrott du gillar: det är något speciellt med de som utmanar gränserna.

Järnmännen och järnkvinnorna som ställer upp i Ironman gör detta. För många av oss är ett maratonlopp i sig en stor utmaning: att springa 42 kilometer är sannerligen ett kraftprov. Men om man innan löpningen dessutom cyklat 18 mil och simmat nästa fyra kilometer, då kan man tala om en prövning utöver det vanliga.

Kalmar har länge hållit sig framme som en stad som satsar på idrottsturism och Ironman är kronan på verket. Att stora delar av cyklingen hålls på Öland är bara tacksamt för oss på denna sidan om bron – vi får vara med om festen. I Färjestaden har entreprenörer också insett att Ironman är ett stort skäl att skapa aktiviteter – inte bara under själva tävlingsdagen.

Idrottsturism är dock så mycket mer än ett jätteevenemang som Ironman. Det kan handla om betydligt mindre cykel- och löpartävlingar och det kan handla om läger, vare sig det handlar om fotboll eller friidrott eller schack.

Idrottsföreningar ges en chans att tjäna en slant och medlemmarna får en gemensam uppgift, att fixa arrangemanget på ett bra sätt. De som kommer behöver mat och husrum, vilket ger olika boendealternativ möjlighet att få gäster. En del dessa arrangemang äger också rum utanför de mest hektiska turistveckorna och bidrar på så sätt till att förlänga säsongen.

För folkhälsan i stort finns det också fördelar med olika idrottsevenemang. Den som ser andra idrotta inspireras kanske till att själv börja.

En del av de större idrottsevenemangen innebär vissa trafikstörningar. Men det är ett tillfälligt problem och man får hålla sig uppdaterad så man kan välja alternativa vägar eller välja lämplig tidpunkt för sin resa, om man nu måste ut just en sådan dag.

Idrott ska vara en och är oftast en fest. Låt oss för en stund glömma Boovallen, en fotbollsanläggning i Nacka kommun, där närboende tycker att barnen låter för mycket vilket lett till att verksamheten måste begränsas. Låt oss istället glädjas åt att vi har barn som vill vara aktiva. Låt oss glädjas åt idrottsevenemang, som lockar aktiva och deras familjer och ger publiken något att se fram emot. Låt oss glädjas åt idrottsturism, som är en del av det som bygger upp besöksnäringen på Öland.