Hyckleri...

Ledare • Publicerad 24 februari 2011

Hyckleriet breder just nu ut sig som en tung, våt yllefilt över det svenska (och för den delen stora delar av det europeiska) politiska landskapet.

Utrikesminister Carl Bildt, som för närvarande befinner sig i Kairo, säger i en intervju DN: ”Nu handlar det inte om att stödja den ena eller andra. Det handlar om att försöka få till stabilitet och en rimlig utveckling”, säger han och får därmed hela vänsterblocket – från experten på Mellanöstern, Gustav Fridolin (MP) och Hans Linde (V) till Ardalan

Shekarabi (S) och Aftonbladets ledarsida – att rasa och kräva utrikesministerns avgång.

Fridolin hävdar att ”det framstår som om Sverige är neutralt mellan demokrati och diktatur” och i Aftonbladet får vi läsa att Bildt kan liknas vid Berlusconi som påstås ha sagt att han inte vill ”störa” Libyens envåldshärskare (fd) Khadafi.

Vi kan medge att just ordet ”stabilitet” kanske inte var så välfunnet. Många av oss kan säkert erinra sig dåvarande statsminister Perssons berömmande ord om Kinas stabilitet, men alla normalbegåvade förstår vad Bildt syftar på.

Men alla de som ylar med vargarna – varför har de inte gjort det i åratal? Kadhaffi har styrt Libyen med järnhand i över 40 år – under hela Fridolins levnad (han är född 1983). Och var är den gallsprängda kritiken från vänstersidan mot tok-auktoritära regimer som Saudiarabien och Syrien?

När det gäller just Mellanöstern har det i stort sett bara varit grönt ljus för att ifrågasätta Israels kamp för överlevnad inom säkra gränser. Något annat tema har aldrig varit comme il faut i de kretsar som nu gastar högst och värst om utrikesministerns avgång.

Carl Bildt sade för övrigt klart och tydligt i förra veckans utrikesdeklaration:

”Låt ett vara klart: vårt engagemang för frihet och demokrati söder om vår union måste vara lika starkt som vårt engagemang för frihet och demokrati öster om vår union.”

Inte särskilt otydligt – om än flera decennier för sent.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.