Annons

Hembygdsföreningar, färjor och kockar

Ledare • Publicerad 11 mars 2013

Dessa tider är årsmötestider.

Det märks inte minst här på Ölandsbladet, där referaten i strid ström landar på redaktionens bord (eller rättare: i de flesta fall i vår e-post). Tack för det och fortsätt skicka in texter och bilder från era föreningar. Ölandsbladet har som mål att spegla hela Öland och hur gör man det bättre än genom att ge plats åt föreningslivet!

Annons

En viktig del av föreningslivet är hembygdsrörelsen. Ölands hembygdsförbund har en lång historia: den bildades 1953 och är idag paraplyorganisation för öns 33 hembygdsföreningar med omkring 11 000 medlemmar.Ö

I år firar alltså förbundet 60 år och det lär väl uppmärksammas framåt sommaren när hembygdsförbundet själv samlas till årsmöte.

Innan dess tar hembygdsföreningarna själva nya tag inför det kommande verksamhetsåret. Flera, bland annat Runsten, Sandby/Gårdby och Gärdslösa, har fått nya ordföranden som ska verka i traditionen samtidigt som de blickar framåt. Ölands Kulturminnesförening i Borgholm har lyckats skapa stort intresse för sina kvällar då man samlas och utbyter minnen från förr, som i fredags då ämnet var Badrestaurangen, Restis.

I dagens tidning, på sista sidan, tar Ölandsbladet pulsen på 50-årsjubilerande Köping/Egby hembygdsförening och på annat håll i tidningen kan man läsa om Torslunda hembygdsförening, som ska ge ut en ny sockenbok till hösten.

Hembygdsrörelsen är fortsatt stark på Öland och det är spännande att många nyblivna ölänningar snabbt blir intresserade av att verka i sin bygd, för sin bygd.

***

Idag tisdag ska Regionförbundet, på ett extra styrelsemöte, ta ställning i frågan om de södergående färjorna från Visby ska gå till Västervik eller Oskarshamn.

Regionförbundet är ju inte de som til syvende og sidst tar ställning i denna fråga, men det ska bli spännande att se hur man väljer.

Det är en intressant fråga också för Ölands turistnäring. Skulle valet slutligen falla på Västervik, borde det väl öppna dörren för sommartrafik från norra Öland till Gotland.

***

Annons

I dessa tider med matprogram i massor på TV och med kokböcker i en aldrig sinande ström känns det lite märkligt att inte fler väljer Ölands Gymnasiums högkvalitativa restaurangutbildning i första hand. Desto mer glädjande att verksamheten utökas hela tiden med exempelvis kulinarisk akademi och att utbildningen har elever som sätter Öland på kartan i allehanda kulinariska tävlingar. Det är bara att hoppas att fler blivande elever får upp ögonen för att utbildningen, i dubbel bemärkelse, är god...

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons