Annons

Härliga tider Salve ska säljas

Ledare • Publicerad 15 december 2006

När en kommun bildar aktiebolag bör skattebetalarna se upp, för något farligare för medborgarnas ekonomi än näringslivskopierande kommunpolitiker finns inte - Kung Krösus hade pengar att strö omkring sig, men det är ingenting emot en politiker som ser sig som näringslivsdirektör. Oändliga är hans resurser, hans börs har ingen botten, hans visioner når rymden, ända upp till Fuglesang.

Låt oss se på ett exempel ur verkligheten, medeltidsstaden Salve i Kalmar: detta historiekomplex satt på bolag av kommunen skulle bli norra Europas största turistattraktion; av den anledningen lokaliserades medeltidsstaden till en lerig åker vid Dämmet.

Annons

Kommunen och näringslivet skulle dela riskerna, men så har det naturligtvis inte blivit utan kommunen står alla risker, näringslivet tar vinsterna, om det blir några. Lysande, Sickan...

Kalmar kommun har i denna anläggning, som skulle drivas på marknadens villkor, gått in med:

a) en miljon kr i aktiekapital;

b) anlagt p-platser m m för 2.5 miljoner kr;

c) i fullmäktige anslagit 1.2 miljoner kr i utvecklingsbidrag;

d) gått i borgen för lån på 14.9 miljoner kr.

Under en debatt hävdade förre kommunalrådet Kjell Henriksson (s) att anläggningen, som har drygt 20 000 besökare om året, är en lysande affär. Av någon förborgad anledning vill han dock inte köpa Salve, eller ta emot anläggningen ens om han får den gratis.

Staden skall nu sälja Salve och kräver 14.9 miljoner kr i köpeskilling.

Det finns en naturlig köpare, Barbro Hägg på Ölands Djurpark. Sitter hon still i båten ett par månader kan hon säkert få betalt av Kalmar kommun om hon vill ta över anläggningen vars värde kan sättas till minus 14.9 miljoner kr.

Kommunen har nu tillsatt en grupp som skall sälja Salve, samma människor som redan tidigare visat sig som sådana lysande affärsmän med andras pengar.

Annons

Skänk Salve till en entreprenör och avsluta snabbt detta sorglustiga kapitel i Kalmar stads historia.

Ölands-snapsar

Ölands mest sålda bok handlar om brännvinskryddning och skrevs av den lärde, humanistiske och skojfriske officeren Gunnar Syrén i Borgholm, överstelöjtnant och pappa till vår nuvarande ÖB, Håkan Syrén. Den populära boken, som är en av många som Gunnar skrev, ger besked om hur man på ett enkelt sätt kryddar sina snapsar. En klassiker är snapsen ”En redig Kronobergare”.

Eftersom denna bok finns i praktiskt taget varje öländskt hem torde hela Öland därmed ägna sig åt ”olaga alkoholtillverkning”.

Gunnar Syrén skrev inte denna bok för att uppmana till superi; hans syfte var det motsatta : man skall vara varlig med spriten, men en liten knaber ibland skadar inte. Allt med stor måtta.

Ölandsbladet instämmer i kommunalrådet Lisbeth Lennartssons skarpa skrivelse till regeringen: Rör icke våra snapsar...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons