Hälsocentral önskas nu

Ledare • Publicerad 26 mars 2010

En hälsocentral i Resedan. Kommer den att bli av eller inte? Många kommunpolitiker i Borgholm väntar fortfarande på svar från landstinget.

Samtidigt strömmar det in intresseanmälningar som gäller de blivande nybyggda lägenheterna som skapas i samma ögonblick ovanpå hälsocentralen. Ska det projektet ändå igång är det lika bra att köra nu. Så länge lågkonjunktur råder blir det också billigare att bygga. Varför dröjer det så? Besked skulle ha kommit vid årsskiftet om det hade hanterats lite raskt, men byte av handläggare och chefer på landstinget  verkar ha sinkat processen. Det senaste beskedet är svar för mars månads utgång, men ingenting har hänt. Ingen verkar ha svaret på varför det dröjer. Ligger det politik i botten som stoppar? Landstingsrådet Anders Henriksson(s) verkar inte vara bekymrad ett enda dugg utan tror att allt ska vara klart och färdigförhandlat i mitten på april.

Nu är det dags att få tummen ur. Ambitionen med hälsocentraler råder över alla partilinjer från vänster till höger: Alliansen är mycket för, jättemycket. För inte allt för länge sedan kunde vi läsa på debattsidan följande inlägg från vänster: " Arbetet med att vårdcentralerna i länet också ska fungera som hälsocentraler påskyndas. Medborgarna i hela länet ska ges tillgång till så kallade livsstilsrelaterade mottagningar för att exempelvis få hjälp att sluta röka. Vid utgången av 2009 ska samtliga kommuner ha en etablerad hälsocentral."

Ord som påskyndas och 2009 används. Så sätt fart nu på landstinget i Kalmar. Upp till beslut så att bostadsbyggandet också kan komma igång. Vadan denna väntan?

••• På den här tidningen tror vi på slumpen, men inte alltid. Var det en slump att TelgeEnergi ringde upp vår krönikör som kände sig lurad på den gröna elen han abonnerade på? Krönikan publicerades i lördagstidningen och samma dag ringer det en säljare från elbolaget och erbjuder Lasse Stenberg på Ölandsbladet en härlig deal. Om han bara kan uppge presumtiva kunder till denne säljare ska han få avdrag på elfakturan med 100 kronor per nyinskaffad kund. Vad gör Lasse nu? Jo han lämnar telefonnumret till sin ärade broder åt försäljaren att kontakta. " Han är en tjurig typ. Så där lär jag inte få något avdrag på fakturan."

För en sak fick vi lära oss i Lasse Stenbergs krönika. Att den gröna elen är bara en symbolhandling. I verkligheten kommer det el från både olja och kol och kärnkraft ur strömuttaget hos den som handlar grön vindkraftel. När alla efterfrågar vindkraft eller vattenkraft, först då kan vi vara säkra på att elen är så grön som den utger sig för att vara. Eftersom han fortfarande känner sig lite blåst är det bäst för Telge Energi att vänta några månader med att ringa honom igen.

••• Huka er gubbar och kärringar, hela vuxengruppen och etablissemanget, för nu sluter sig ungdomarna samman. Och de lär bli många som driver kampanj för en gratis cykelbuss. Intressegruppen Gratis cykelbuss, tack! har slutit sig samman under rubriken politik. Under rubriken hälsa och välbefinnande finns en annan lobbygrupp med rubriken Ölands cykelbuss grupp. På torsdagen var det 164 medlemmar sammantaget i de bägge grupperna och det lär bli fler. Det här är ungdomar som kommer att gå till valurnorna många år framöver.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.