Hajensyndrom i Borgholm

Ledare • Publicerad 29 augusti 2012

En ung tjej hittas uppspolad på land, död och söndersliten. Uppenbarligen av en haj. Något som polischefen Martin Brody (spelas av Roy Scheider) på den turistpopulära ön (!) Amity snart konstaterar. Han vill därför stänga stränderna och varna de förväntade turisthorderna om faran.

Det förslaget faller nu inte i god jord hos borgmästaren, Larry Vaughn (Murray Hamilton) som är oerhört ängslig över öns turistrykte – och inkomster.

Jepp, visst är det introt till filmen Hajen vi talar om. Men likheterna mellan borgmästaren i Amitys handlingssätt och Borgholms kommunstyrelseordförande, Lisbeth Lennartsson (C) är påtagliga.

Vi syftar naturligtvis på den olycksaliga kraschen med den italienska sportbilen på Borgholms torg i början av juli. En åskådare skadades som bekant svårt i olyckshändelsen som gav eko över hela landet.

Lisbeth Lennartssons uttalanden efter olyckan: ”Det kunde ha hänt på vilken parkeringsplats som helst”, kritiserades med rätta. Och nu kryper det fram hon gjorde sitt bästa för att tona ner olyckan.

I dagens Ölandsbladet säger hon också:

”Drevet från riksmedia var jättehårt, vi stod inför turistsommaren med många aktiviteter på torget – jag kunde inte riskera att folk skulle skrämmas bort från Borgholm och inte komma hit.”

Hon gjorde en Hajen med andra ord.

Självklart förstås vi kommunalrådets oro, men det hindrar inte att man kan tänka efter lite innan eventuella grodor produceras. På kommunalrådet låter det mer som om det var den olycksdrabbades fel att de för turismen viktiga bilträffarna riskerades att ställas in.

Ett mer, som det heter på nysvenska, proaktivt uttalande där det tydligt framgått att styrande i staden ansåg att händelsen var djupt beklaglig och att man hade stark medkänsla med de olycksdrabbade (inklusive föraren av bilen), samt att hädanefter skulle arbeta hårt för att minimera eventuella framtida risker, hade klingat betydligt bättre.

Och om nu inte kommunalrådet och andra beslutsfattare ännu funderat över det sistnämnda – det vill säga att jobba hårt för att helst eliminera eventuella risker – så förslår vi att ni gör det i god tid till nästa sommars populära bilträffar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.