Gubbigt värre retar kvinnorna

Ledare • Publicerad 27 maj 2010

Har man trampat i klaveret är det bäst att stå still. Undrar just om någon på Barometern läst igenom den ledare som publicerades häromdagen, kan tänkas att det är inköpt material från någon politiskt producerande åsiktsbyrå eftersom den är osignerad, en raljerande ledare som kritiserats flitigt i massmedia under ett par dagars tid. Mona Sahlin är olämplig som statsminister – delvis på grund av hennes klädsel, skrev Barometern i en ledare.

Den handlade om att det är enklare att trampa fel som kvinna: ”...i synnerhet i sammanhang som handlar om representation. Kvinnors kläder har av tradition tilldelats mer uppmärksamhet än mäns, vilket delvis beror på att val- och variationsmöjligheterna är många fler än männens.“

Vilken fascinerande ytlig analys. En av de bästa fotograferna jag vet går alltid barfota från första maj till sista oktober. En av de bättre journalisterna ser ut som om han nyss grävts upp ur en grop med säckiga tröjor och schaviga jeans. En urskicklig kirurg har alltid gympadojjor till och med på fina kalas. Han vägrar allt annat. En framstående politiker bär blommiga strumpor. Vår finansminister har långt hår och ring i örat. Våra ungdomar visar halva rumpan med kalsonger som sticker upp under byxan.

Fortfarande krävs det mer av en kvinna för att få full respekt? Åsa Petersen mångårig ledarskribent på Aftonbladet, konstaterar att hon inte är förvånad. Det var bara en tidsfråga innan den här texten skulle komma. När kvinnor gör anspråk på den yttersta makten granskas de alltid hårdare och smutsigare än män. De hotar ju att bryta genussystemet, mäns överordning och kvinnors underordning. Någon ordning får det väl ända vara! tänker gubbväldet och tar till det tunga artilleriet. Som egentligen bara är lågt.

Därför gjorde Ulf Wickbom helt rätt att publicera svidande kritik från Lena Hallengren utan att gå i svaromål. Han skrev bara att vissa debatter mår bra utan vidare kommentar från ledarredaktionen. Har man trampat i klaveret är det bara att stå still och just det valde Wickbom att göra som inte var anträffbar för kommentar när Aftonbladet sökte honom.

En sexistisk kommentar som visar på gammalt klassiskt klassförakt, säger Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet. Och så där rullar det på i riksmedia.

Det är roligt när farbröder arbetar men mindre roligt när de visar upp sin gubbiga sida.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.