Annons

Gör en enhetlig skolorganisation på Öland

Ledare • Publicerad 19 oktober 2012

Skoldebatter i alla tänkbara, och ibland otänkbara, varianter är ett ständigt återkommande tema i Ölandsbladet. För ögonblicket kan vi referera till två diametralt motsatta skolproblem i Borgholms respektive Mörbylånga kommun.

I den norra ö-kommunen har man, anser ett flertal beslutsfattare, för många skolor. I den södra ö-kommunen räcker inte skolorna till – det vill säga i Färjestaden med omnejd.

Annons

Just skoldebatter tenderar till att bli ovanligt högljudda. Varenda medborgare är hyfsat insatt i vad som gäller inom skolvärlden. Dels för att man har egen högst personlig erfarenhet efter åratal inom skolväggarna på olika stadier, dels för att man i flertalet fall har egna barn som går i skolan. Alla kan således ha bergfasta övertygelser om vad som är rätt och riktigt. Detta förhållande medför dock inte med nödvändighet att alla marscherar i takt, särskilt inte med beslutande politiker. De sistnämnda måste av naturnödvändighet ha en mer övergripande syn på kommunens väl och ve, medan kunniga skoldebattörer och experter ur folkdjupet gärna ser till egenintresset, vilket givetvis inbegriper de egna barnen och dess skolgång.

Detta är förstås en grovt förenklad bild, men de känslostormar som rörs upp vid exempelvis tal om en skolnedläggning är inte lätta att få bukt med. Skolan, själva byggnaden i sig, är ofta en ikonisk bild av själva byn, stadsdelen eller vad det nu kan vara i sig. Självklart rör det upp känslor av orkanstyrka när då beslutsfattare talar om nedläggning.

I Mörbylånga kommun går också skoldebattens vågor höga och känslorna har piskats upp till nära nog orkanstyrka. Skolbarn och ungdomar får snart inte plats i den norra kommundelens skolor. Kommunen står inför oerhört kostsamma investeringar i nya skollokaler. Dessa fakta på markplanet har medfört beslutsvåndor av oanade mått. Ska man verkligen bygga ett nytt högstadium för kanske 300 miljoner kronor i Färjestaden när kommunen redan har en halvtom högstadieskola i köpingen Mörbylånga? Det finns visserligen ett beslut på detta, men kan man inte backa och tänka om?

Och den utlovade idrottshallen i Torslunda som borde ha stått där för åratal sedan – har vi verkligen råd med den nu?

Vi skulle kunna lägga upp en hel katalogaria av beslut som måste tas nu, men denna spalt har ett begränsat utrymme. Vi har dock tidigare påpekat att en expansiv kommun som Mörbylånga måste inta ett proaktivt handlingssätt. Skolornas behov måste ligga överst i prio-högen. Det gäller för beslutsfattarna att våga vara obekväma och med kraft hävda att barnens och ungdomarnas behov av skol - och idrottslokaler kommer före allt annat.

Men vi skulle också gärna vilja se att de båda ö-kommunerna gör ett allvarligt försök att se över hela Ölands skolsituation. Kan man bygga upp en enhetlig Räddningstjänst som fungerar utomordentligt väl, borde man kunna göra samma sak med skolan. Lägg all bypolitik åt sidan, bilda en styrgrupp, lämpligtvis inom Ölands Kommunalförbund, som får i uppgift att se över skolsituationen i stort. Det är näst intill fnoskigt att kommungränsen även ska begränsa skolpolitiken på en redan geografiskt begränsad ö. Exempelvis är avståndet mellan Runsten - Gårdby är kortare än mellan Runsten – Rälla.

För övrigt kan man ta lärdom av idrottsrörelsen. R/M och SSG har i åratal haft ett ungdomssamarbete som fungerat friktionsfritt, trots kommunbarriären…

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons