Googla in det nya året

Ledare • Publicerad 9 januari 2006

Vi är tio dagar in på det nya året; tillbakablickarna på det gamla året har vi läst; prognoserna för det kommande året är gjorda - men ingenstans i alla dessa texter fanns namnen Larry Page och Sergey Brin med, skaparna av Google, två amerikaner, förstås, i 30-årsåldern från Stanford och Silicon Valley.

Ta börsvärdet på GM och Ford, lägg till Ericsson, AstraZeneca samt H&M och några små börsbolag till, kanske Scania, så har ni börsvärdet på Google.

Under det gångna året steg Googles värde till helt ofattbara 1 000 miljarder, låt oss se hur många nollor det blir :

1000 000 000 000 kr. (Fick vi med alla nollor nu?)

För fyra-fem år sedan var det ingen som visste vad Google var.

Det kommande årets största nyhet kan vara något som kommer från det dynamiska Google, till exempel att sökmotorn fått tillstånd att etablera sig i Kina eller också kommer det något som vi inte kan förutse, något i stil med de häpnadsväckande gratistjänster som Google redan kommit med: Google Earth och Google Print. Den senare tjänsten, som det visserligen är strid om, innebär att man inom utgiven litteratur (hittills bara på engelska och tyska) kan söka på ett ord, exempelvis Öland, och få läsbara sidhänvisningar till all litteratur som innehåller just ”Öland” - för en forskare kan det spara år av arbete; det är helt enkelt revolutionerande. Vi knackar in ”oeland sweden” (inga ”ö” på internet). Se där, inom 06 sekunder dyker det upp 49 böcker på engelska som nämner ”oeland sweden”, bl a en kuriös sak, en mycket tjock bok på över 600 sidor, som, om Ölandsbladet förstår saken rätt, handlar om att det försvunna Atlantis låg någonstans i våra farvatten; boken heter ”Submerged Atlantis Restored”.

Den internetbubbla som sprack för 5-6 år sedan är är tillbaka igen, större, mer elastisk, internet är här för att tjäna mänskligheten. De båda skaparna av Google drivs inte bara av pengar utan också av den underliggande tanken att jorden skall bli en bättre plats att leva på, alla tillsammans med all information tillgänglig för alla när som helst, och gratis. Google har redan gjort mer för demokratin och mänskligheten än EU och hela FN.

Ölandsbladet utnämner härmed på egen hand och med den verkan det hava kan, inte mycket men i alla fall, Google till århundradets bolag.

Vänstern

”Stick och brinn” ropade en delegat från talarstolen till de oppositionella inom vänsterpartiet under kongressen. En annan delegat ville utvisa alla amerikaner ur Sverige, stänga samtliga amerikanska företag samt starta en svensk ekonomisk bojkott mot USA. Med detta bisarra parti samverkar Göran Persson enligt principen att alla principer kan kastas överbord för maktens skull.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.