Annons

Glädjerop och frågor i Kalmar

Ledare • Publicerad 25 augusti 2006

Den här veckan klarnade det lite mer runt den miljardsatsning som det kinesiska företaget Fanerdun Group planerar i Kalmar. Under ett riktigt jubelmöte i Kalmarsalen kunde kommunstyrelsens ledning, Johan Persson (s) och Göran Häggfors (m), redogöra för hur de under hård nattmangling tre dygn förra veckan kunde skriva under ett avtal med Kinaföretaget.

Projektet vid Snurrom norr om Kalmar omfattar:

Annons

Mässhall på 70 000 kvadratmeter för ungefär 1 000 utställare. För att få ett begrepp om hur stor en sådan mässa är kan som jämförelse nämnas att Scandinavium är på 4 100 kvadratmeter.

Ett hotell med 18 våningar med möjlighet bygga ut till 15 000 kvadratmeter ingår också.

Ett bostadsområde med 300 lägenheter i kinesisk stil skall uppföras mittemot tidningen Östra Småland, som därmed får Chinatown som närmsta granne.

Den första etappen, mässhallen, skall ha alla bygglov och handlingar klara den 29 september (i år), hotellet ska vara färdigbehandlat i november i tillståndsbyråkratin och bostadsområdet i juni nästa år.

Denna rekordsnabba handläggning sker i en kommun där det tar två månader att få byggtillstånd för en förstutrapp på två kvadratmeter och där en frikyrka väntat tio år på byggtillstånd.

Det känns inte riktigt seriöst om ett företag, stort eller litet, kan sätta sådan press på en kommun.

Här rör det sig om en satsning som skall föra mer än två miljoner människor per år till Kalmar, vilket medför, som någon påpekade, att 40 fullastade Boeingplan om dagen kommer att landa på Kalmar flygplats, vilket i sin tur kräver utbyggnad både av banor, gater och terminal. En sådan utbyggnad finns med i avtalet men där sägs ingenting om vad som drabbar Kalmar om avtalet bryts på en enda punkt, som kan stjälpa allt. Inträder då skadeståndsskyldighet för kommunen?

En miljökonsekvensbeskrivning för ett projekt av denna magnitud snyts inte ur näsan; den tar minst ett halvår, kanske mer, att utarbeta.

Ölandsbladet vill inte grumla den stora glädjen i Kalmar, kanske är detta århundradets kommunala lyckokast, men ta det nu lite lugnt och låt inte entusiasmen bära i väg för långt.

Flextronics förre VD Ronny Nilsson, en erfaren företagsledare och Kalmarbo, är nu på rekognoscering i Kina för att hämta hem hårda fakta. Han är där på kommunledningens uppdrag, och det var ett mycket klokt beslut att sända honom. Avvakta hans rapport.

Annons

Ofta är det så, säger en klok kvinna i vår närhet, att de stoltaste projekt stupar när någon från ekonomiavdelningen ställer denna helt avgörande fråga:

- Jaha, och till vilken adress skall jag skicka den här fakturan?

Skäftekärr

På Öland gläds vi åt de små successiva framstegen. När Sveaskog nu tar över Skäftekärr innebär det förhoppningsvis en nystart och en säkrad framtid.

Jubilerande Löttorp rekommenderas i helgen.

Värmen håller i sig, vattnet är varmt och mycket badvänligt och inte en alg så långt man kan se längs Ölands stränder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons