Gilla läget
Vi har under årens lopp tiden går med ett slags cykliskt återkommande intresse följt turerna kring regeringens särskilde utredare Mats Sjöstrands försök att dela upp landet i nya regioner och minska antalet länsstyrelse.
Regionfrågan, där Ölandsbladet tidigare har accepterat tanken på ett tätare samarbete med Skåne - Blekinge- Kronoberg, är inte avsomnad men ligger på kylning fram emot 2019. Däremot har nu Mats Sjöstrand presenterat sitt förslag för statens regionala förvaltning länsstyrelserna.
21 länsstyrelser förslås bli nedbantade till elva. Bakgrunden till denna nedskärning sägs blanda annat vara att dagens länsstyrelser har för små verksamhetsvolymer för att kunna utföra sina uppgifter på ett effektivt sätt och med hög kvalitet. Alternativet är annars att skattebetalarna ska tillföra dagens länsstyrelser drygt 300 miljoner kronor årligen för att en acceptabel kvalitet ska kunna uppnås i alla delar av verksamheten.
I Mats Sjöstrands förslag finns också tanken på att ansvaret för regionalt tillväxtarbete och länsplaner för regional transportinfrastruktur flyttas till landstingen.
Allt det här kan man väl till nöds köpa, även om vi inte tycker att 300 miljoner låter som särskilt mycket pengar det beror ju på vad man jämför med och att vi inte riktigt förstår varför just landstingen ska syssla med infrastruktur. Landstigen borde väl ha nog med sjukvård, eller hur?
Men det värsta av allt är, enligt vår regions alla politiska företrädare, att Kalmar detroniseras som residensstad i det nya länet. Landshövdingen kommer att sitta i Växjö.
Det dröjde inte många minuter efter 1100-slaget, när Sjöstrand presenterade sitt förslag, förrän protesskrivelser från i stort sett samtliga partier i Kalmarregionen dundrade in i mail-boxen.
Och vi förstår förstås upprördheten. Kalmar, en gång hela Nordens huvudstad och i mer modern tid ytterst nära att bli Kinas port till Europa, och nu omsprunget av en bonnahåla i skogen?
Vi tror att fördragsamheten mot Sjöstrands förslag hade varit betydligt större från Kalmarhåll om den så kallade sätesorten för länsstyrelsen i Kalmar och Kronobergs län hetat Kalmar.
Nå vad betyder då en större länsstyrelseorganisation för Ölands del?
Vi anar tyvärr att kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (M), inte har helt fel när han påpekar:
Vi hamnar väl ändå längre ut i periferin.
Nu tror vi förstå inte att Mats Sjöstrands förslag kommer att få en lätt resa i riksdagen. Lokala partibossar kommer att framföra sina synpunkter till sina riksdagsledamöter så det både hörs och syns på lämpligt sätt. Men, och vi säger men, om det nu ändå skulle hampa sig så att förslaget går igenom, gäller det förstås för öländska företrädare att gilla läget.
En viktig detalj i det som kan bli en ny spelplan är att visa upp ett enat Öland med utmärkta möjligheter för företagande och inte minst som den storspelare inom turistnäringen Öland faktiskt är.