Annons

Gå samman – eller samarbeta mera?

Ledare • Publicerad 1 juni 2013

Ensam är stark.

Eller?

Annons

Ständigt dyker frågan om kommunsammanslagningar upp. Många anser att små kommuner helt enkelt inte kan klara sig på egen hand framöver.

Nu i veckan presenterar Dagens Samhälle en enkät där man kommer till slutsatsen att många kommuner vill gå samman.

Enligt enkäten tror två av tre ledande kommunpolitiker på sammanslagningar de närmaste åren.

Dagens Samhälles enkät till landets kommunstyrelseordföranden visar att 63 procent räknar med färre och större kommuner under de kommande tio åren. 54 procent vill själva se en sådan utveckling.

Men det är inte så att det är de små som i första hand vill gå samman med andra kommuner.

Nej, snarare är det så att det är redan idag stora kommuner som vill bli ännu större.

Lisbeth Lennartsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Borgholm intervjuas och anser inte att större kommuner är lösningen. ”De kan aldrig ge den matchning som större regioner kan göra” säger Lisbeth till Dagens Samhälle. Flera av motståndarna till större kommuner är inne på samma linje, att man genom samverkan och samarbete kommunerna emellan och större regioner kan lösa de problem som finns. Inte genom att slå samman kommuner.

Historiskt kan konstateras att det före 1952 fanns 2 500 kommuner i landet. Efter 1952 var siffran nere i 1 037 stycken. Efter 1974 sjönk siffran till 277 stycken.

Sedan dess har inte antalet kommuner minskat. Tvärtom. Flera kommuner har istället delats, så att antalet kommuner idag är 290.

Bräcke och Ragunda ville gå samman 2004. Men en folkomröstning gav klart besked: nej!

Annons

Samma sak hände på Öland 2009.

Med knapp marginal röstade Borgholm för en sammanslagning – men i Mörbylånga var motståndet stort och därmed blev det nej till Ölands kommun.

Öland tillsammans med Kalmar och Nybro är ett alternativ som diskuterats på senare år.

Att gå samman med Kalmar känns inte orimligt.

Men är det säkert att större blir bättre? Hur ska man säkerställa de demokratiska aspekterna? Kommer den nordligaste och sydligaste delen på Öland att helt glömmas bort i en större kommun? Kommer småpartier att kunna ha en chans att få en plats?

Å andra sidan: kan man få en effektivare organisation? Blir det lättare för partierna att fylla sina platser med engagerade politiker i exempelvis fullmäktige? Kan kompetensen inom olika områden bli större?

På Öland finns ju Ölands Kommunalförbund som bland annat i fråga om räddningstjänsten visat att man kan samarbeta.

Så är fallet också med turismen. Näringslivsfrågorna lyckades man däremot inte reda ut gemensamt – Ölands Näringslivskontor är under avveckling.

Skolfrågorna borde vara givna för kommunalförbundet, inte minst eftersom flera skolor ligger precis i närheten av kommungränsen.

Kanske skulle man utveckla samarbetet som redan finns mera, innan man tar steget och bildar en ny, större kommun kring Kalmarsund.

Annons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons