Gammal nyhet bäst
Den bästa nyheten i Ölandsbladet förra veckan var mer än 5 000 år gammal och förhoppningsvis läste ni den, för det var en sensation som här publicerades. När arkeologerna grävde i Resmo fann de Ölands första kossa.
Bland keramikskärvor som kan dateras påträffades resterna av kon.
Denna kossa vittnar om något väldigt viktigt som hände under denna tidsepok; det kallas den neolitiska revolutionen. Det var då som människan började odla jorden och tog husdjuren i sin tjänst. Hon lämnade jägar- och samlarstadiet och blev nu bofast.
Vi kan därmed se hur djupa historiska rötter som det öländska jordbruket har, över 5 000 år.
I England påträffades en så här gammal grav förra året - det fanns rester av människoben i sådana mängder att DNA kunde tas. Forskarna jämförde det mer än 4 000 år gamla DNA:t med DNA från människor som år 2007 bodde i trakten - de var släkt i rakt nedstigande led!
Kanske kan det vara så på Öland också - släktband ner i 3 000-talet f Kr? Det skulle inte förvåna.
Angeläget
Vid händelser i livet där gåvor skänks och tas emot har nu ölänningarna ett par andra alternativ, att sätta in ett bidrag, stort eller litet, på pg och bankgiro som tillhör Ölands Vårdstiftelse eller Kastlösa Stiftsgårds Vänförening. Se annonser i Ölandsbladet.
Mirjam
Redaktör Mirjam Frylestam från norra Öland har lagt ner pennan (stängt av datorn kanske är bättre) och gått i pension efter många år i tjänst hos Barometern och några år på Ölandsbladet. Kollegorna på Ölandsbladet tackar dig för åren tillsammans och för stimulerande konkurrens, som vi inte alltid vann och vi kommer att sakna ditt glada humör, som kunde liva upp de allra tråkigaste presskonferenser.
Våradonis
De första blyga exemplaren av våradonis är nu uppe och det är redan folkvandring till Arontorpsängarna.