Annons

Gågatan, en fråga som tycks vara omöjlig att lösa

Vissa frågor tycks vara alldeles omöjliga att lösa på ett sätt så alla blir nöjda. I Borgholm har vi ett bra (?) exempel: gågatans vara eller icke vara.
Publicerad 14 april 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det kan synas vara en liten fråga eller till och med en icke-fråga när det ska vara bilfritt på Storgatan i Borgholm.

Men om detta blir det diskussion varje år, utan att en lösning nås som accepteras fullt ut av det stora flertalet. Handlarna längs Storgatan är inte överens och bland kunderna finns delade meningar: en del vill ha gågata året runt, andra vill lätt och smidigt kunna köra och parkera nära affären.

Annons

Tidigare i år tog kommunledningen i Borgholm ett beslut angående gågatan, där biltrafiken skulle tas bort först i slutet av maj.

Det fanns också en tanke om att uteserveringar och biltrafiken skulle kunna samsas fram tills dess.

Tydligen anser man det är helt okej att sitta och dricka sin kopp kaffe eller ta sin öl samtidigt som bilarna mullrar förbi på nära avstånd...

Men det visade sig inte bara vara olämpligt utan dessutom olagligt: vägbredden blev för smal, meddelade polisen efter att beslutet var tagit.

Nu blir det gågata från valborgsmässohelgen istället, vilket alltså gör det möjligt för de serveringar som så önskar att erbjuda sittplatser utomhus redan i månadsskiftet april/maj.

Men är då frågan löst för all framtid nu då? Nej, efter säsongen ska det bli en utvärdering och nästa vår får vi räkna med nya kloka beslut i frågan.

Då är det dags för ny vända med synpunkter med allt från handlare som anser att kunderna flyr Borgholm om de inte får parkera med bil intill affärerna till boende i Borgholm som anser att det vore trevligt med ett promenadstråk genom staden under årets alla månader.

Synpunkterna är många och att komma med en lösning som gör alla nöjda tycks vara en omöjlighet.

Gågata eller inte i Borgholm är inte precis den största frågan i världen. Eller ens på Öland. Eller ens i Borgholm.

Men det är en fråga som alla som besöker staden har en åsikt om.

Annons

Därför fortsätter den också att ligga i fokus år efter år och bli en fråga för kommunens ledande politiker, som, kan man ju tycka, borde ha viktigare saker att syssla med...

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons