Annons

Fri vilja eller statligt förbud?

Ledare • Publicerad 13 mars 2013

Och så kom då förslaget om totalförbud mot rökning i folkhälsans namn.

En debattartikel i DN, där rubriken ”Totalförbud mot rökning bör införas från år 2025” sammanfattar hela budskapet på ett stringent sätt, och som är undertecknad av företrädare för olika intressegrupper som kämpar mot cancer, har seglat upp som prio ett på dagens medialista.

Annons

Vi förstår givetvis de vällovliga intentionerna och kan till viss del även sympatisera med förslaget. Till och med rökare som kommenterat förslaget i olika chattforum tycker att det verkar rimligt. Rökning är utan allt tvivel skadigt för hälsan – ändå får vi lite obehagliga associationer.

Totalförbud mot skadliga produkter har prövats förut. I USA gjordes som bekant ett försök med totalförbud för alkohol under åren 1920 - 1933. Bland annat efter påtryckningar från ”Föreningen kristna kvinnor för måttfullhet”. I Finland gällde ett absolut förbud mellan åren 1919 - 1932. I Sverige försökte nykterhetsrörelsen driva igenom samma sak, men misslyckades med ytterst knapp marginal i en folkomröstning 1922.

I USA vet vi, med facit i hand, att den organiserade brottsligheten, byggdes upp just under förbudsåren. Vi anar att ett totalförbud mot röktobak (snus ges ett undantag i förslaget) skulle ge upphov till en ny ytterst lukrativ marknad för element som definitivt inte drivs av några folkhälsoprinciper.

Nå, ett förbud kräver en kontrollapparat. Och statliga kontrollapparater har genom historiens lopp visat sig ha starka tendenser att växa långt utöver vad de initialt var ämnade för. Vi har tidigare i den här spalten puffat för den tyska författaren Juli Zeh, som på ett oroväckande klarsynt sätt beskrivit dessa statligt folkhälsobefrämjande kontrolltendenser i den ytterst obehagliga boken Corpus Delicti. I denna nya sköna värld (som i boken är helt uppbyggd och funktionsenlig om 40 år ungefär) kontrolleras medborgarna i detalj när det gäller hälsan. Staten har blivit en slags folkhälsofasciststat. Att missköta sig är ett brott mot samhället som bestraffas med lämplig korrektion.

Ska då inte staten i görligaste mån se till att medborgarna håller sig friska?

Självklart ja, anser nog många medborgare och avsäger sig då det fria valet som till och med den kristna kyrkan brukar predika.

Det är nu inte helt lätt att ta ställning till rökstoppsförslaget. Särskilt inte när en liberaliseringsvåg vad det gäller cannabis sveper över närområdet och när staten gratis delar ut sprutor till narkomaner. Vi anar dock att förslaget kommer att få folkviljan med sig. Men i konsekvensens namn bör man faktiskt också förbjuda solbestrålning på bar hud – malignt melanom är en av de snabbast växande cancerformerna, fetma – som kostar samhället stora sjukvårdsbelopp, alkohol – självklart, eftersom alkoholskador beräknas kosta samhället drygt 20 miljarder årligen (SBU - statens beredning för medicinsk utvärdering), stillasittande – listan kan bli oerhört lång, men finns viljan så…

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons