Fri i tanken
Har du någon gång känt dig nedslagen i skorna, sådär lagom under molnkanten, som om du låg och höll krampaktigt fast i mattludden? Ja, det har väl alla gjort någon eller några gånger i sitt liv och sällan inte utan skäl. Privat, eller på jobbet. Men ska det behöva vara så eller finns det någon generell regel som främjar kreativiteten? Ola Thufveson, Lundaforskare har ägnat år åt forskning kring ämnet kreativa miljöer.
Kreativitet skapas i symbios mellan människor, sällan på en kammare alldeles för sig själv. Det är vid spontana möten som saker och ting händer. Kommunikation är ledordet, högt i tak ett annat. Liksom tillåtande attityd när det gäller att kläcka idéer.
Efteråt kan det se genialiskt ut. Men det kom sig av att en hel drös med människor trixade under lång tid tillsammans. Den dagen du trånar efter semester hela året eller behöver en fredagsfylla för att slappna av från jobbet, då är det fel på arbetsplatsen.
Kreativa människor försvinner från totalitära regimer antingen av egen fri vilja eller genom att de avrättas eller avskedas. Att våga ha barnasinnet kvar, att våga leka på jobbet är en fördel.
Vi är flockdjur, svaga, långsamma, otåliga, värdelösa djur i djurens värld men vi kunde tack vare samarbete och kommunikation erövra hela världen och vi kommer snart att utplåna den så att råttorna och kackerlackorna kan ta över.
Alla kan bli Nobelpristagare! Visst känns det skönt att höra. Fakta berättar att varje Nobelpristagare har haft 7,2 kollegor som också är Nobelpristagare. Då är det hög tid att fundera hur det är på jobbet. Livet är en fråga om att bli lyft av sina kamrater och kollegor in i rätt sammanhang. En lyckad arbetsplats ser och utvecklar människors förmågor, en misslyckad slår ner var och en i stövelskaftet så fort det ges tillfälle.
Så här låter det när den lundensiska kulturgeografen pratar i ämnet kreativitet. Humor och klokhet går hand i hand hos ironikern, kulturgeografen och filosofie doktorn Ola Thufveson, lektor från Lunds universitet. Det han säger är på ett sätt självklarheter, men han paketerar dem i i synnerligen god kombination och drar paralleller och slutsatser som få.