Framtid utan ”Bolaget”

Ledare • Publicerad 8 maj 2006

Systembolaget i Mörbylånga flyttar till Färjestaden efter beslut av företagsledningen. Flytten kan knappast ha kommit som en nyhet, men blev väl ändå något av en besvikelse för hårt prövade näringsidkare i Mörbylånga tätort, som sannerligen haft nog av dystra besked under senare år med alla nedlagda butiker. Nu befarar företagarföreningen att den utvecklingen skall accelerera ytterligare efter systembolagsflytten.

Och så kommer väl att ske om inget görs, ty visst medför ett Systembolag ökad handel.

Men flytten är ofrånkomlig. Systembolaget måste finnas där människorna rör sig, konkurrensen finns numera i Danmark och Tyskland, länder som vräker ut billig alkohol, främst öl och starksprit.Det finns starka alkoholpolitiska och sociala skäl att försvara det svenska Systembolaget och därför var flytten riktig ur det större perspektivet.

I det här läget bör vi ändå tänka lite nytt. Kan inte Mörbylånga få behålla ett ”standardsortiment”, som kan säljas av ICA eller Konsum. Posten finns i livsmedelsaffärerna, så varför kan inte Systembolaget få vara kvar inom ramen för en livsmedelsaffär. Kan man ansvara för ass och rek bör ansvarsförmågan också räcka till för alkoholhantering.

Mörbylånga kommuns centrum har systematiskt och genom medvetna eller omedvetna politiska beslut flyttats norrut till Färjestaden och Mörbylånga köping har allt mer ödelagts; detta är oerhört trist, men varför inte möta det senaste slaget med en framtidsoffensiv, tillsätt Mörbylånga Köpings Framtidsgrupp. Vi har företagare/entreprenörer och kreativa människor på hemmaplan: Kay Wieståhl, Anders Bergman, Sune Sigvardsson, Ann och Jörgen från Skördefesten, Tomas Arvidsson, Ulf Wickbom, Göran OT Dahlberg m fl. Ge dem rejält betalt, anslå dessutom en halv miljon för samhällsanalyser och marknadsundersökningar och låt gruppen under ett års tid arbeta fram En Ny Framtid För Mörbylånga Köping, nu krävs okonventionella grepp.

Linné-citat

-----------------

”Ät, drick och var glad, ty efter döden gives ingen vällust.”

------------------

Ur Nemesis Divina, insänt av redaktör Acke Sandström, mediasamordnare för Linné-jubiléet nästa år. Då blir det stort firande. Under tre veckor, 1 - 21 juni, arrangeras en resa i Linnés fotspår runt hela Öland.

Göken

Gökens hoande rapporteras från Vickleby, den flög nordvart. Strax därpå hördes en annan gök hoa i Löttorp. Allt detta den 6 maj.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.