FRA-lagen

Ledare • Publicerad 26 juni 2008

Är det opportunism och hyckleri när Mona Sahlin säger, att om socialdemokraterna kommer till makten år 2010 så skall FRA-lagen avskaffas? FRA-förslaget kommer ju i själva verket från socialdemokraterna och är renaste bodströmmeri - framtaget av förre justitieministern Thomas Bodström, men vilande så att den borgerliga regeringen kunde ställa till en ny alliansröra genom att traska i socialdemokratins fotspår.

Den största nyheten utomlands är inte Sveriges kollaps i fotbolls-EM utan FRA-förslaget; både Times och Daily Telegraph har långa artiklar om förslaget, som jämförs med den totala övervakning som finns i Kina och Saudiarabien och dit USA också förefaller vara på väg. Internetjätten Google sägs överväga att inte investera i Sverige och TeliaSonera planerar att flytta sina servrar utom räckhåll för FRA. Man undrar ju också vad multinationella företag som AstraZeneca och Ericsson tycker om att få sina mejl och sms granskade, här kan det handla om affärshemligheter i miljardklassen.

Alliansregeringen har uppenbarligen missbedömt den unga generationen. Den lever på ett helt annat sätt i och genom internet än de äldre politiker som beslutar om saken. Sms, mejl, bloggar, nerladdningar, chattar, video, filmer - allt finns på nätet och där finns också ungdomarna. De vill inte ha sin tillvaro övervakad och de protesterar högljutt, över nätet.

Man kan ju också undra vad det tjänar till att övervaka nätet för att avslöja terrorister med sökord - alla känner ju till att det är övervakat så det bästa för en terrorist är väl att övergå till att skriva brev om planerade illdåd - skall vi ånga upp alla kuvert också?

Citat:

”Vart tog de sänkta marginalskatterna vägen? Var finns visionen om den minskade offentliga sektorn - den med en liten men stark stat som slår vakt om individernas fri- och rättigheter och värnar vår inre och yttre säkerhet? Hur har det kunnat bli på detta viset? Svaret är ett övermått av politisk taktik och brist på ideologi.”

Sture Eskilsson på

Barometern Debatt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.