Annons

Försvarsupplösning

Ledare • Publicerad 17 maj 2008

Förr i tiden, det var så länge sedan som 20 år, hade centerpartiet en slogan som gick ut på att det skulle finnas åtminstone en försvarsenhet i varje län, ett FO, ett regemente, eller vad det nu kunde vara, för att försvaret skulle vara folkligt förankrat över hela Sverige. Försvarsviljan ansågs vara en integrerad del av vår nationella säkerhetspolitik.

Nu tycks målsättningen vara att inget län skall ha en militär enhet av något slag och finns det något som ens på avstånd påminner om det militära, så bort med det.

Annons

Vi har avskaffat värnpliktsförsvaret, lagt ner hela kustartilleriet, rustat ner flottan, lagt ner nästan samtliga bygderegementen, men behållit ett groteskt överdimensionerat flygvapen, som dock saknar bränsle, - vi kan inte längre försvara vårt eget land, det säger ÖB Syrén själv.

Att vi inte kan försvara oss gör emellertid ingenting eftersom det inte längre finns några militära hot mot Sverige.

Detta hindrar dock inte att vi skall sända vårt eget manskap till strider i Afrika och Afghanistan - allt inom en radie på 350 mil från Bryssel varvid det svenska territoriet uppges.

Hela detta ickeförsvar kostar landets skattebetalare 40 miljarder om året - för det får vi 8 000 man som skall försvara en yta som är lika stor som Frankrikes.

Finns det någon politiker som som kan träda fram och inför en totalt förvirrad allmoge förklara vad som sker. Vi har nu till exempel lika många officerare som det antal soldater som skall utbildas, relationen lär vara 1:1.

Finland kan, till halva vår försvarskostnad, utbilda 60 000 man inkallade i allmän värnplikt. Finland har en manskapsreserv på 375 000 man, som snabbt kan mobiliseras vid ett hot.

Om Sverige kan mobilisera 8 000 man räcker det kanske till att avregla Göteborgs hamn, men inte till så mycket mer. Riktas två hot mot landet samtidigt står vi där med tvättad hals, skägget i brevlådan och rumpan bar - de förband som omedelbart kan strida befinner sig i Afrika!

All denna försvarspolitiska förvirring pågår samtidigt som Ryssland rustar som aldrig förr ð den nye presidenten i Ryssland har startat sitt ämbete med att besöka ett stort antal militära enheter där han förklarat att den ryska militären nu kommer att få alla sina behov tillgodosedda, den första militärparaden i stor stil hölls i år den 1 maj på Röda Torget. Det är ett nytt läge, den som inte kan se det är antingen medvetet okunnig eller helt enkelt dum.

Vår egen Clausewits, Håkan Juholt (s) förklarar att det inte finns ett något militärt hot mot Sverige ð miljön är det enda som kan bli farligt. I detta instämmer försvarsminister Sten Tolgfors (m), som för 25 år sedan var en så kallad samvetsöm värnpliktsvägrare.

Missnöjespolitikern Mogens Glistrup ville att det danska försvaret skulle ersättas med en telefonsvarare som sade: Vi ger oss.

Sverige behöver ingen telefonsvarare, hela världen vet att vi redan gett oss.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons