Annons

Försvars-kollaps/kalops

Ledare • Publicerad 26 augusti 2008

Den totala tanke-kollaps/kalops som präglat svenskt försvarstänkande får vi alla tydligt illustrerade inför våra ögon i tidskriften Hemvärnet, nr 3 år 2008. Där intervjuas Annika Nordgren Christensen, mp, ledamot i försvarsberedningen.

Hon upprepar där att mot Sverige föreligger inga som helst militära hot, det enda som kan vara en fara för Sverige är den globala uppvärmningen och datorattacker; för hemvärnets del leder detta fram till att hemvärnet bör halveras och de övningar som förbereder för väpnade strider kan minimeras.

Annons

Därpå följde som bekant ytterligare ett bejublat sparprogram, som nu skall halvera hemvärnsorganisationen och allting annat också, armén, flyg och förband. Det är högst underligt att alla dessa halveringar aldrig leder till halverade kostnader, istället ökar de hela tiden.

Detta är ”juholteri” på hög inkompetensnivå - det är rena fantasier och för Sveriges säkerhet en oerhört farlig försvarspolitik.

Sveriges väpnade styrkor är nu 16 000 man, omedelbart kan ca 400 soldater ställas stridsberedda mot en fiende, därefter tar det mellan 30 och 90 dagar innan fler soldater kan mobiliseras stridsfärdiga och hela styrkan kan vara på plats efter ett år.

Som vi sett i Georgien påbörjas krig på morgonen och striderna är avslutade till kvällsmålet.

Gasledningen under Östersjön, exemplet Georgien, spänningarna mellan Nato och Ryssland borde föranleda tre saker ganska omgående: Alla planerade förbandsnedläggningar avslutas, hemvärnet upprustas med det senaste i vapenväg tillika med modern kommunikationsutsrustning, så till exempel saknar hemvärnet moderna datorer, allmän värnplikt återinförs.

Sverige kan också dra tillbaka sin soldater från Afghanistan, vi har inte där att göra - vi bör återgå till den klassiska svenska neutralitetspolitiken och avstå från all högröstad, moraliserande utrikespolitisk aktivism (Carl Bildt får ta och lugna ner sig).

BOMBMATTA

Det finns ett ord som vindkraftindustrin har anlednings att ångra och det ordet är ”bombmatta”. Från en vindkraftdebatt förra året citerade Ölandsbladet en vindkraftförespråkare som sade att han skulle ”lägga en bombmatta av vindkraftverk över Öland”. Ordet skakade om och fick kommunerna att tänka till. Jaså, vi ska ha en bombmatta med vindkraftverk? Nej inte i vår kommun och på våran gata.

Mörbylånga har nu sagt nej till omfattande vindkraftplaner och Borgholm kommer säkert att följa i spåren. Ölandsbladet har i flera år efterlyst en för hela Öland samlad plan för vindkraftutbyggnaden, som helst bör ske till havs. Dags för vindkraft-time-out, eftertanke och en plan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons