Annons

Förstört liv värt 500 000 kr

Ledare • Publicerad 2 juni 2007

Det är ett juridiskt faktum bortom alla tvivel, vad än ”folkdomstolen” på norra Öland säger, att den 49-årige ölänning som stått åtalad för dubbelmordet i Mellby är friad av tingsrätten i Kalmar, det tog domstolen en timme att komma fram till denna enhälliga ståndpunkt eftersom det inte fanns tekniska bevis, blott indicier, det friande beslutet överklagades inte och domen har vunnit laga kraft.

Kan då den friade ölänningen återgå till ett normalt liv, kan han få jobb, är allt som innan? Naturligtvis inte, han beskylldes för det värsta av brott, han skulle ha tagit livet av sin egen mamma, vilket måste ha märkt honom för livet liksom hans familj och vänner. Det kan aldrig bli som innan, inte ens i en omgivning som vore den allra ömmaste och mest förstående. När mannens advokat nu begär 500 000 kronor i skadestånd för det lidande mannen utstått är det ett krav i överkant kan man förstå av skrivelsen till JK, mer än vad som normalt brukar krävas. Men 500 000 kronor är ju en struntsumma för det som 49-åringen fått genomlida, hans liv är i praktiken förstört och han går nu sjukskriven. 500 000 kronor räcker inte för att starta ett nytt liv på en annan plats i landet. En realistisk summa för det lidande en sådan här mordanklagelse innebär är väl snarare tio gånger 500 000 kronor, fem miljoner, vilket vore ett realistiskt startkapital.

Annons

Pengar kan naturligtvis aldrig reparera den själsliga skadan, men det ger ändå möjligheter att komma igen, att kunna resa bort ett tag, att starta på nytt. Sveriges extremt låga ersättningar till både brottsoffer och felaktigt anklagade eller feldömda är en ren skam. I det här fallet som rör norra Öland skulle man vilja uppmana försvarsadvokaten att stämma staten vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att åstadkomma en anständig ersättning.

LINNÉ ÄR KOMMEN

I går drog så Linnéfirandet igång på Öland. I dag är det den 2 juni och vi kan väl se vad Linné skrev just denna dag: ”Denna trakten (Björnhovda) var skön av lövträn, besynnerligen lind och hassel; här funnos de allra sällsammaste växter som förut i Sverige varit ohörda.” Linne hade tidigare sett dem i Fontainebleu, så rara växter fanns och finns det uti Björnhovda.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons