Första prognosen - en supersommar för Öland!

Ledare Artikeln publicerades

Det lutar åt en supersommar för den öländska turistnäringen.

Det är fortfarande för tidigt att summera slutresultatet för sommarsäsongen 2019, men de aktörer som Ölandsbladet lyssnat med talar om något som liknar en rekordsommar.

Inte lika mycket sol som exempelvis 2018, vilket för många näringsidkare varit bra. Varierat väder med sol och moln gör att turister dröjer sig kvar på ön, men att dessa också vill aktiveras.

Ölands turistchef Johan Göransson log med hela ansiktet när han berättade om sina möten med campingägare, krögare, borgchefer och cykeluthyrare. Flera talar om mycket goda siffror.

Statistiken över Ölandsbron visar att ungefär samma antal fordon rullat över bron 2019 som 2018. Då gjorde väderläget att besökarna blev liggandes längs med stränderna, hettan gjorde dem närmast oförmögna till att göra annat.

Årets mer varierande väder har gjort besökarna betydligt rörligare.

Turistchef Göransson pekar på några tecken. Eketorps borg har haft dagar där parkeringsplatsen varit full. En del handlare har slagit försäljningsrekord vissa dagar. I hamnarna i Färjestaden och Byxelkrok har det sjudit av liv.

Trenden är väldigt tydlig. Semesterfolket vill aktiveras.

”Naturen är inne. Människor vill cykla, ut och gå”, beskriver turistchefen.

Där har Öland blivit bättre.

Inte alla har insett fördelarna med den öländska naturen. En och annan skeptiker har uttryckt tveksamheter om vandrare och cyklister verkligen spenderar några pengar på sina semesterresor. Lite cyniskt, kan tyckas, men det är i de tidevarv vi lever i.

Barnfamiljer 2019 kanske inte tar hela Öland runt på cykel. Istället handlar det om att ta en eftermiddag på cykel genom Neptuni åkrar på norra Öland eller att gå längs Mörbylångaleden för att stanna till och ta ett fikastopp på Café Söderbönor.

Glöm bilden av miljömuppar som har tältet på ryggen, sover på granris och äter hemmagjorda skorpor längs med cykelleden Fyr till fyr.

Idag är det inne att vara både miljövänlig, aktiv Och att leva gott. Det ena utesluter inte det andra.

Det där anger färdriktningen för framtiden. Det kan inte nog betonas vikten av exempelvis bra cykel- och vandringsleder, att det finns både hopp- och simmöjligheter på våra badplatser, ja kort sagt att Öland kan ta emot den nya tidens aktiva semesterfirare!