Föräldrar, ni måste se över barnens dödsmaskiner!

Vad är det med ölänningar och A-traktorer? Hur kan föräldrar tillåta sina barn att köra vad som i princip är vanliga bilar?
Öland • Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 6 juni 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Jag har skrivit om dödsolyckor där öländska A-traktorer varit inblandade och det är sannerligen inget jag vill göra igen.

Barn som dör är det mest fruktansvärda som finns. Varje gång ställer vi oss vuxna frågan om vi kunde ha gjort något för att förhindra det?

Sjukdomar och olyckor kan vi oftast inte stoppa eller göra något åt.

Men barn som kör dödsmaskiner?

Jo, jag vet att jag får föräldrar på mig nu. Deras barn kör inga ”dödsmaskiner”.

Det finns en aningslöshet eller blindhet som är obegriplig. Var på ett möte härom året där A-traktorförare var i fokus.

Jag lämnade det här mötet tipp topp rosenrasande. Särskilt var det en mamma som upprörde mig.

Hon var ”såå besviken” på att hennes barn utmålades som brottsling, hennes barn var ju ”såå skötsam”. Vad som är brottsling är tydligen i betraktarens ögon. För att köra som en dåre runt runt med däckskrik i rondeller och parkeringsplatser i hastigheter som närmar sig 90 kilometer i timmen är inte lagligt, i alla fall inte i juridisk mening.

Nej, den här A-traktorföraren är ”ingen mördare”. I alla fall inte än...

Hur många föräldrar vet hur sina barn beter sig i trafiken? Om jag skulle kunna få ge förälder till ett barn med A-traktor om ett tips? Sätt dig bakom ratten och testkör sonens eller dotterns A-traktor!

Om A-traktorn gör över 30 kilometer i timmen är det inte okej.

Den 20 maj trädde nya besiktningsregler i kraft. Då infördes kontrollbesiktningskrav för landets A-traktorer. De A-traktorer som inte besiktats i tid beläggs med körförbud.

Enligt Transportstyrelsens färska statistik, från 4 juni, så finns det 348 A-traktorer i Kalmar län som med de nya besiktningsreglerna har körförbud. Många har öländska ägare.

Det i sig är olagligt. Till tidningen får vi upprörda epost och telefonsamtal som beskriver hur de blivit omkörda av A-traktorer ”i hundra kilometer i timmen”. Och med en vädjan - ”gör något!”

Det är ju främst en fråga för polisen, men framför allt för föräldrar till omyndiga barn med A-traktorer. Återigen, testkör sonens eller dotterns fordon!

Det är fruktansvärt när unga A-traktorförare kör olagligt och drabbas av olyckor och minst lika hemskt när det drabbar andra inblandade.

Peter BoströmSkicka e-post