”Följ pengarna”

Ledare • Publicerad 18 mars 2009

Varför inte göra som cheferna i AMF, byta bolag. Näst högste chefen i AMF flyttade 1.3 miljoner från det egna bolaget till ett annat inför återtaget, sparkas och har rätt till fem miljoner kronor i avgångsvederlag. Förre AMF-chefen har enligt tidningsuppgifter flyttat över 30 miljoner av sina pensionspengar ur AMF.

Så varför skall du, under dessa omständigheter, ha dina pensionspengar kvar? Om cheferna flyr sitt eget bolag  finns det säkert mer mer att frukta för dig som vanlig sparare. Därför, gör som ordspråket lyder: Follow the money, följ pengarna!

Så här heter det i reklamen:

”AMF är pensionsbolaget för alla som söker enkla och trygga pensionslösningar med hög avkastning till låg kostnad. 289 miljarder kronor förvaltas åt 3,8 miljoner sparare. AMF ägs av Svenskt Näringsliv och LO. Bolaget drivs enligt ömsesidiga principer.”

Termen ömsesidig är direkt skrattretande. Ensidig åt chefernas håll torde väl vara mer korrekt eftersom de kan utnyttja insiderinformation, vilket väl torde vara olagligt.

Det svenska pensionssystemet diskuterades av Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt när de möttes i KG Bergströms sista Rakt På. Ingen av dem kunde ge ett exakt besked om vad som skall hända i det allmänna pensionssystemet nästa år. Skall en vanlig folkpensionär mista mellan 400 och 500 kronor i månaden och bli den enda gruppen i samhället som direkt ur egen plånbok betalar krisen?

Det har sagts att vårt pensionssystem är lika hållfast som den svenska berggrunden. I själva verket har vi ett pensionssystem som vilar på lättrörlig svämlera - jordskred kan ske när som helst. Det är märkligt att notera, att den ende som insåg detta och varnade var förre statsministern Göran Persson; där var han mycket klarsynt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.