Flykten över Ölandsbron
Ölandsbladet har alltid följt den demografiska utvecklingen med stort intresse och publicerat alla tillgängliga fakta runt befolkningsutvecklingen; kanske har det att göra med startåret för Ölandsbladet, som var 1867.
Kan det ha funnits ett sämre år än 1867 att starta en tidning på Öland? Knappast. För vad var det som hände det året och året därpå - den stora svälten och startpunkten för den öländska massemigrationen till USA - när Ölandsbladet kom ut på marknaden gav läsarna sig iväg till Amerika.
Hur som helst, det gick bra ändå för Ölandsbladet, vi hänger med, och här är vi fortfarande, men med ett bibehållet brinnande intresse för demografi. Innan datorerna tog över hade Ölandsbladet ett fantastiskt nätverk där vi på nyårsdagen kunde presentera befolkningstabeller socken för socken, ner på bynivå. Prästerna rapporterade in till oss på särskilda blanketter, nu får vi nöja oss med SCB:s senfärdiga behandling, inte förrän i mars-april varje år kan vi presentera sockenstatistik.
En månad efter varje halvårsskifte kommer emellertid klumpstatistik och det som nu följer är den senaste SCB-undersökningen, från första halvåret i år. Det är för Öland glädjande siffror som presenteras. Mörbylånga ökar med 85 invånare till 13 670 och Borgholm med 35 till 10 907.
Ett märkligt stort tapp redovisas för Kalmar med en minskning på 225 invånare ned till totalt 61 275. Eftersom befolkningsmålet för Kalmar är att öka till inte mindre än 70 000 invånare på tio år ser det ganska mörkt ut för den ambitionsnivån.
Vad man kan misstänka är att den glädjande befolkningsökningen på Öland sker på Kalmars bekostnad - Kalmarborna har helt enkelt flyttat och slagit ner sina bopålar på Öland tack vare en framsynt öländsk bostads- och markpolitik. Därmed kan man väl säga att ingen skada är skedd eftersom Kalmar-Borgholm-Mörbylånga är en arbetsmarknadsregion som växer samman allt mer. Men det är klart, 225 skattebetalare som lämnar Kalmar för Öland, det handlar om mycket stora pengar - och förlorad prestige.
Orsaken till flykten över Kalmarsund, vad kan den vara? Det är inte lätt att säga och det finns inga vetenskapliga undersökningar att förlita sig på, men det kan ha med fastighetspriserna att göra. På Öland finns det trots allt fastigheter att köpa på en någorlunda rimlig nivå medan priserna i Kalmar rusat iväg extremt.
Till vår glädje ser vi att lilla Högsby, som hjärtat klappar för, äntligen tycks ha brutit trenden nedåt, Högsby minskar inte längre. Även Torsås ökar och problemtyngda Nybro håller ställningarna. Det är verkligen glädjande.