”Fisken ruttnar först i huvudet”

Ledare • Publicerad 8 november 2007

Ett kinesiskt ordspråk sitter fint som inledning till det som komma skall: ”Fisken ruttnar först i huvudet...”

Kravet har varit, att vanlig folk skall rekryteras till politiken. Det har ansetts som mest demokratiskt om politiker är som folk är mest, men fråga är om de inte blivit lite för vanliga på sistone – efter vad som  hänt blir det nog svårt att upprätthålla det lilla som finns kvar av skattemoralen. Nu vet du ju vad du skall svara skatteverket när du får ett brunt kuvert med ett brev där du avkrävs en förklaring till varför du dragit av 893 kr och 40 öre för mycket i reseavdrag och hotas med åtal för det om du inte har en mycket bra förklaring. Du kan svara: Halva regeringen har gjort värre saker än jag, åtala dem först.

I ett högskattesamhälle där staten suger in 64 kr på varje hundralapp blir minsta lilla obeskattade utgift/inkomst guld värd – det är den så kallade skattekilen: Om du skall betala 5 000 kr vitt måste du först själv tjäna 25 000 kronor. Skattekilens omvandlingsfaktor är ungefär fyra-fem. Frestelsen att fuska blir därmed överväldigande stor, men det innebär inte att de som styr oss bara för att vara ”vanliga” skall skattefuska som Svensson gör och att vi skall acceptera det.

Det som nu skett framförallt inom moderaterna kommer naturligtvis att sänka den svenska den allt sämre skattemoralen långt ner i botten, och det med all rätt. Hur skall statsminister Reinfeldt, även om hans ögon är vädjande rådjurslika, kunna titta in i TV-kameran och till svenska folket säga:

– Det är viktigt att ni betalar skatt och gör rätt för er.

Det blir ju rent komiskt och allmogen brister ut i ett gapskratt. Låt oss nu inte i jakten på moderater glömma bort att vänsterns fixstjärna Gudrun Schyman även i detta avseende, skattesmitargenren, var banbrytande och en föregångare, det gäller även ohämmad alkoholförtäring.

CITAT:

”Turismen mot nya höjder med Öholm i toppen.”

Rubrik i Barometern

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.