Film och musik
Ystad har verkligen lyckats slå mynt av sin hjälte Kurt Wallander.
Böckerna och filmerna om Henning Mankells polis har blivit något att räkna med för turistnäringen.
Något liknande hoppas man på när nu filmatiseringen av Johan Theorins Skumtimmen nu ser ut att bli av.
Det har varit många turer och för bara några veckor sedan var det utlovat en presskonferens på fredag där hela projektet skulle presenteras.
Mörbylånga kommun har nu beslutat sig för att gå in med tjänster till ett värde av 400 000 kronor och nästa vecka ska Borgholms kommun ta beslut i ärendet.
Det handlar inte om reda pengar utan snarare om att upplåta lokaler.
Borgholms kommuns ekonomi är, som alla vet, inte i det bästa skick. Men i just detta fallet bör man se möjligheterna framöver. Om filmatiseringen av Skumtimmen blir av på Öland, lär de andra tre filmerna i den så kallade Ölandskvartetten också filmas här.
Att räkna med en renodlad Wallander-effekt ska man kanske inte göra.
Men det gäller att ta chansen att marknadsföra Öland på alla sätt. I de här filmerna kommer ju också ett annat Öland att visas upp, ett Öland under alla årstider.
***
Årets Ölänning 2012 är utsedd.
I år är det musikanten Lasse Trofast som får den äran att sälla sig till en celeber skara pristagare där dock musiken inte haft en framträdande plats.
Det är väl egentligen bara operasångerskan Ulla Severin, som fick priset 1982, som låtit musiken tala.
Lasse Trofast har genom åren spelat för otaliga ölänningar och inte minst på äldreboenden runt om på ön är han en uppskattad gäst. Hans kyrkokonserter brukar också locka man ur huse.
Att också en smörsångare han har kallat sig så i telefonkatalogen kan få Sollidenpriset ur kungens hand visar väl bredden på Årets Ölänning.