Annons

Fikon i konjak och Ölandsbron

Ledare • Publicerad 16 oktober 2009

Klart att Gud är större än våra mänskliga skavanker.

Ibland är det väldigt lätt att tycka synd om en tjuv.

Annons

Den här får sitt straff via den massmediala uppståndelsen som blir på grund av yrket och brottets karaktär. I Smålandsposten skriver man om en präst från Kronobergs län som åkte dit för snatterier, bland annat av en burk med fikon i konjak.

FIKON I KONJAK. Vilket roligt stöldgods.

Prästen polisanmäldes efter det att händelsen kommit till kyrkoherdens och biskopens kännedom, vilka uppmanade butiksägaren att anmäla.

Heder till den butiksägare som från början inte hade tänkt att polisanmäla. Han fixade till rättvisa på egen hand.” Det är bara tragiskt” säger han till tidningen. Tjuven och ägaren hade gjort upp att prästen skulle ge butiken 1500 kronor för dagens fikonsnatterier och några tidigare omgångar av kleptomanins grepp om prästen.

En bra grej, anser media, och nu har, tidningarnas telegrambyrå, TT, spridit den snattande prästen runt om i hela landet och alla hakar på. Ett offentligt straff för en skamsen människa som kan kännas värre än de 5100 kronorna i böter som tilldömts.

Ja, så kom ännu ett bevis på att vi människor är svaga och skröpliga från tid till annan. Politiker, bönder, präster, journalister och VVS-montörer där den ena inte är bättre än den andra. Men när det blåser som värst kring en människa, det är då man innerligt hoppas att det finns goda vänner runt omkring som fortfarande respekterar individen för allt gott den gjorde och kommer att göra i framtiden. Människan är sannerligen en komplex varelse på gott och ont.

ÖLANDSBRON

OCH KÖERNA

Det är obegripligt när vi kan åka till månen, utforska mars, kartlägga människans arvsmassa, att man då inte kan göra två filer på bron åt öster, mot Öland, när kvällen kommer. Alla dessa ölandspendlare hade i så fall sluppit att köa från högbrodelen i snigelfart kilometervis för att gå från tvåfiligt till enfiligt där vägarbetet pågår. Det går i 30 kilometer i timmen, högst. Köerna är jättelånga kvällstid.

Det är lätt som en plätt att omvandla en fil till två filer mot Öland kvällstid. För bron har ju tre.

Två tomma rader som pekar mot Kalmar samtidigt som en rad är knökafull med bilar. Digitala vägvisare kunde visa vägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons