Om folkomröstningen: Fem myror är fortfarande fler än fyra elefanter

Ledare Artikeln publicerades

Men då så, då kör vi på som vanligt...

Folkomröstningen visar ett klart och tydligt nej till att slå ihop Mörbylånga och Borgholms kommun till Ölands kommun.

Resultatet är odiskutabelt. Tanken på en kommun på Öland likt Gotland är stendöd.

Resultatet var inte oväntat, i alla fall inte för de som hållit örat mot den öländska kalkstensplattan, typiskt öländskt bevarande. Fick själv frågan i förra veckan om vad jag trodde om valresultatet och satte då tusen spänn på nej, men det gav knappt pengarna tillbaka.

Det finns egentligen bara en enda fråga som hänger där på väggen för framtiden. Betyder ett ”nej” att vi ska behålla våra två kommuner eller ska vi gå ihop med Kalmar? Det där delar i någon mån nej-sidan, men det där får anstå minst ett par mandatperioder.

Nu är det ett tydligt ”nej”. Och visst är det en rejäl spark mot etablissemanget. Samtliga fyra kommunalråd på Öland (Mörbylånga kommun har ju tre) röstade ja, liksom oppositionsråden, LRF-företrädare, turistchef, intresseföreningsordföranden både på norra och södra Öland.

Men fotfolket sa nej. Fem myror är fler än fyra elefanter.

Norra och södra Öland var helt eniga. Och i Färjestaden brydde man sig inte ens om att rösta, vilket väl säger en del om intresset för övriga Öland. Då har man också förverkat sin möjlighet att påverka.

I Borgholms kommun blev EU-valet en historisk framgång för Sverigedemokraterna - största parti. Den typiske röstaren i Borgholms kommun röstade alltså på Sverigedemokraterna i EU-valet och ett nej i frågan om att göra Öland till en kommun.

I Mörbylånga kommun blev Sverigedemokraterna näst största parti i EU-valet.

Tydligare signal går knappast att få. Den politiska kartan på Öland har ritats om. Låt vara att det handlar om ett EU-val, men de så kallade etablerade partierna kan inte längre bortse från Sverigedemokraterna på ön.

För Miljöpartiet och Liberalerna på Öland är det ingen rolig läsning att studera valresultatet. Extra anmärkningsvärt är Miljöpartiets kräftgång. Visserligen har inte partiet direkt profilerat sig stenhårt lokalt inför EU-valet, men vattenbristen och torkan har ju ändå varit i stort öländskt fokus de senaste åren.