EU-kurs på gång

Ledare • Publicerad 11 maj 2011

I vanliga fall brukar vi få nässelfeber så fort det blir tal om EU-bidrag och osannolikt flummiga EU-projekt. Men det senaste presenterade EU-projektet i våra nejder, ett projekt som dessutom är 100-procentigt finansierat av EU (vilket i och för sig ändå är våra skattepengar) kan vi faktiskt köpa.

Ett antal högre politiker och tjänstemän i vår region – Småland och Öarna – ska utbildas i EU-kunskap. Kostnaden för denna utbildning är satt till 8,3 miljoner kronor.

Generellt är kunskapen om EU och dess byråkratiska vindlingar tämligen usel i  beslutsfattarleden. Intresset för EU har också varit skäligen ljummet i vår del av världen. Ett exempel på detta är att det i vårt län enbart är Kalmar och Öland (Jörgen Samuelsson) som överhuvudtaget bemödat sig om att satsa på en specialist rörande EU-frågor.

Sverige som nation har för övrigt haft en extremt återhållsam linje i EU-sammanhang. Vi har alltid varit smått fina i kanten och lite av Bror Duktig. För att uttrycka det krasst och drastiskt har vi som nettobetalare (cirka 30 miljarder ut och 14 miljarder tillbaka) helst sett att våra pengar hamnat i Spaniens olivlundar eller i grekiska motorvägsbyggen.

Nu ska alltså våra regionala och lokala beslutsfattare få lära sig hur vi ska kunna få en peng tillbaka. Vackert så säger vi.

Vi hävdar dock bestämt att det också behövs en kurs i hur man kan få landets högre styrespersoner i regering och riksdag att sluta säga nej och avhända sig möjligheter till rejäla projektpengar.

Det senaste ordentliga EU-projektet som drog igenom våra nejder var ett infrastrukturprojekt för tio år sedan där man grävde ner bredbandskablar lite kors och tvärs på Öland . Det projektet gick löst på cirka 50 miljoner, varav EU stod för drygt 13 miljoner, staten lika mycket och de öländska kommunerna med tio miljoner under en treårsperiod.

Det är upp på den nivån vi måste hamna. Småskuttsprojekt på några hundratusen kronor i all ära. Men särskilt många stadigvarande jobb blir det inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.