Ett gräsligt liv om kommunal besparing
När Ölandsbladet lade ut länken till artikeln ”Kommunen sparar pengar – slutar klippa vissa gräsytor” på Facebook vaknade verkligen folk till liv.
Många tyckte till om Mörbylånga kommuns beslut att sluta klippa en fjärdedel av alla gräsytor i Färjestaden, Mörbylånga, Algutsrum och Torslunda.
Man ska helt enkelt göra så att man randklipper, det vill säga klipper längs gräsytornas kanter, men lämnar resten till att bli högt gräs.
Besparingen ska enligt beräkningar bli 180 000 kronor för Mörbylånga kommun.
De som kommenterat på Facebook har bland annat konstaterat att det inte var så länge sedan kommunledningen nöjt presenterade siffror som visade att kommunen gick med 17,5 miljoner i plus.
Det finns alltid alternativa sätt att använda pengar. En del vill att kommunen ska satsa mer på äldrevården. Ytterligare andra vill utöka resurserna till skolan och fritidsgårdarna. Vissa vill att idrotten ska få en större andel av de kommunala medlen. Ytterligare andra att man bygger ut vatten- och avloppsnätet.
Det är en svår balansgång för kommunala politiker och tjänstemän att hitta rätt mix och framförallt bestämma sig för vad som egentligen är kommunens kärnverksamhet.
En del av de som upprörs över minskad gräsklippning skäller på politiker som de tycker tjänar så mycket att de gott kan klippa gräset själva.
Den som tar reda på fakta i fallet inser nog att man inte blir politiker på kommunal nivå för att tjäna pengar. Det är inte så många år sedan en kommunalrådskandidat i Borgholm tackade nej eftersom han helt enkelt inte hade råd: han skulle få halvera sin lön för att bli politiker på heltid.
Därmed inte sagt att just gräsklippning borde ligga närmast till hands när man ska spara. Dels är det den typen av arbete där man kan få ut exempelvis ungdomar på feriejobb, dels kan det kännas lite småsnålt att spara just på sådant som man vet får negativ respons samtidigt som det i sammanhanget inte betyder så stor besparing.