Enkel matematik slaget om södra Öland
Obduktionen av det nedlagda konkursbytet visar på alltfler sjukdomsframkallande detaljer. Den omtalade och omdiskuterade web-portalen, som vi envisats med att kalla hemsida, har endast lyckas omsätta 150 000 kronor om året. Allt detta prat och power-pointande till trots.
Förlusten i konkursboet lär enligt uppgift ligga på tre miljoner. Och det är en siffra som uppenbarligen åtminstone en av intressenterna som nu flockas kring bytet tagit fasta på.
I ett upplägg föreslås att en lämplig insats för de båda Ölandskommunerna borde vara sex miljoner kronor.
Med har helt enkelt tagit reda på Ölands Kommunalförbunds avtal om tjänsteköp - 3,2 miljoner kronor (varav 400 000 till Regionförbundets konstiga turistsatsning VINST). Lägg till Ötabs förlust och man hamnar på just det, sex miljoner.
Enkel matematik.
Vi har tidigare hävdat, och vi gör det fortfarande, att kommunernas turistiska skyldighet inte sträcker sig längre än att bistå med basal information. Gärna på respektive kommunbibliotek där det dessutom finns personal som behärskar den öländska verkligheten bättre än varenda it-sida i hela Google-världen.
Resten är näringslivets business.
***
Slaget om södra Öland har inletts.
Alliansen har mullrat över det sydöländska flacklandet med allt vad de har. Och det är lätt att drabbas av en slags oövervinnerlighetens hybris när majoritetsmandaten väger tungt.
Men även om oppositionen hukar i illa grävda bunkrar och skyttegravar är dock 20 mandat en icke föraktlig, och definitivt ingen försumbar, styrka.
Att Alliansen nu försöker dela på alla poster och positioner inom den egna gruppen kan få oanade konsekvenser. Något som också den socialdemokratiske härföraren Michael Granstedt varnar för.
I det politiska spelet gäller det även att ha koll på omgivningarna utanför det omedelbara slagfältet. Det vet minsta sergeant.
Driver Mörbylånga-alliansen igenom sina vi-delar-ensamma-på-allt-planer kan det få bistra återverkningar för sympatisörer på andra sidan bron.
Vi förutspår att kontakter kommer att tas där det förordas en något mer moderat, i betydelsen återhållsam, linje.