En helg gjord för att upptäcka Öland

Det är ingen konst att finna upplevelser på Öland denna helg. Inte minst bidrar öns konstnärer till det.
Att Öland Spirar sammanfaller med Kristi himmelsfärdshelgen gör att Ölands turistnäring får jobba för heltryck. • Publicerad 12 maj 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Samtidigt som besökarna har alla chanser att få nya intryck.

Man kan göra som kronprinsessan Victoria i onsdags: vandra på Öland och uppleva naturens skönhet. Världsarvet, som kronprinsessan valde för sin landskapsvandring, är alltid värt ett besök och inte minst i maj, när naturen kanske är som allra vackrast.

Man kan också göra en resa i konstens värld.

Både Konstmajrundan på mellersta Öland och Södra Ölands Konstnärsgille har öppna ateljéer och det ger en utomordentlig chans att uppleva inte bara konstnärliga uttryck utan också komma till delar av ön som man kanske sällan eller rentav aldrig besöker.

Det finns så många olika former av skapande bland de deltagande konstnärerna att man alltid har chansen att upptäcka något nytt och spännande.

Dessutom har många konstnärer en förmåga att finna och skapa boendemiljöer som i sig är som konstverk och som är värda resan bara det.

På Himmelsberga visas just nu Vårsalongen och där kan man från midsommar ta del av ytterligare en samling konstnärer värda en resa: Åkerbokonstnärerna, som i sommar firar sina första 50 år. Det var nämligen 1968 som gruppen bildades på initiativ av konstnärerna Walter Frylestam och Sture Lundgren.

Som sagt: denna helg är det ingen konst att finna upplevelser för både gammal och ung.

Är inte konstnärligt skapande det man söker finns det exempelvis också både dikesdykning och kosläpp på norra Öland att ta del av. Många restauranger och caféer har öppnat upp inför denna helg, så det är ingen konst att ta del av det goda Öland heller.

Detta är en helg då det finns massor att upptäcka på Öland, vare sig man är bofast eller tillfällig besökare. Ta chansen att uppleva något nytt – vare sig det gäller en konstnär vars ateljé du aldrig besökt eller en blomsteräng du ännu inte vandrat i.

Kenth JönssonSkicka e-post