Annons

En grön Ölandsjul

Ledare • Publicerad 21 december 2006

Granen är intagen och klädd, skinkan ligger i grytan, glöggen är värmd, pepparkakorna framme och julklapparna har hopat sig under det överpyntade julträdet - och i morgon är det själva Julafton då vi alla vill se Tjuren Ferdinand och Askungen för 38:e gången, men orkar vi med fler avsnitt med Piff och Puff i julgranen eller den stirriga fågeln? Svaret är nej.

Men något fattas oss denna jul : Snö. Och enligt SMHI skall det heller inte komma någon snö; det blir bortåt sju-åtta grader varmt och en bleksiktig sol utan värme kan eventuellt bryta sig igenom molntäcket under själva julafton.

Annons

Öländska fält och åkrar ligger gröna efter den senaste tidens regnande; höstsäden spirar. I Kalmarsund ser man fortfarande fiskande skarv och av och till kommer flockar av grågäss dragande, norrut, söderut, som vore de helt vilsna och utan färdriktning. Värmen har fått den inre kompassen att haverera. Den som har tur kan till och med se en och annan vipa gå och plocka efter mask i åkrarna.

Men man glömmer fort, tio grader varmt under en Ölandsjul är inte ovanligt. Ett år på 70-talet firade den som skriver dessa rader annandag jul på alvaret utanför Borgholms slottsruin. Det var tio grader varmt, vi satt på en filt och åt julskinkesmörgås och drack kaffe. Klimatuppvärmning var inte uppfunnet som begrepp vid denna tid. Men bara några dagar därefter kom nyårsskiftet med en isande nordan, snö började falla, vinden tilltog och fåken var över oss, den härliga fåken, som vi alla lite till mans önskar få uppleva en gång om året, den hör liksom till det öländska årets kretslopp.

Med dessa ord säger Ölandsbladets medarbetare, från oss alla till er alla, en riktigt god Jul fast den nu är grön.

Gå till din kyrka åtminstone en gång under julhelgen, och tänk också på den insamling som pågår till förmån för Kastlösa Stiftsgård, den stora kristna, öppna mötesplatsen på södra Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons