Annons

En byggnadsnämnd värd namnet

Ledare • Publicerad 28 april 2009

Ledarskribenten Maria Abrahamsson på Svenska Dagbladet väljer den enkla vägen. Hon skriver om känslor, om sunt förnuft och inlevelse. I samma anda sänker hon byggnadsnämnden i Borgholms kommun med en cementklump rätt ner på Östersjöns botten. De har ingen koll på läget, skriver Abrahamsson.

Rubriken i Svenska Dagbladet är nattsvart och utgör ingen vidare reklam för kommunen: Byggnadsnämnd utan koll på läget.

Annons

Låt oss belysa saken i dagsljus, ja rent utav i öländskt solljus. Byggnadsnämnden har koll, ganska bra koll, på både läget och lagarna.

När familjen Olsson, som det handlar om köpte fastigheten för länge sedan, fanns där ett fritidshus. I övrigt slår detaljplanen fast att fastigheten ska användas som barnkoloni, ett arv från den tiden då fastigheten ägdes av Röda Korset. Så är det och det är vad familjen köpte.

Om bygglov av sommarstugor istället för barnkoloni, på den stora tomten, ska beviljas måste detaljplanen för området ändras. Så säger lagen.

För att ändra detaljplanen ska andra slags hänsyn tas förutom byggnation på en tomt, bland annat vägdragning och vändplats och då gäller det att ge och ta.

Alla måste följa det regelverk som omger en vare sig man är kommunal tjänsteman eller privatperson, betala sina räkningar, stanna vid rött ljus eller vad de nu än må vara. Se bara hur det gick för Kalmar kommun och bygget av nya konstmuseet, felaktig handläggning med följande byggstopp som kostade multum.

Familjen Olsson kommer för all framtid och evighet få avslag på bygglovansökan och det är det som gäller fram till det att detaljplanen är färdig. Tråkigt för den enskilde, men det är så för alla när regelverk ska följas. Men vi kanske ska strunta i regler och lagar och låta Borgholms kommuns tjänstemän behandla ärenden lite hur som helst, beroende på väder och humör. Då finge vi mycket att skriva om.

• Just nu är det mycket reklam för Öland i svenska medier. Södermanlands Nyheter skriver om landstingstoppar som smörjer kråset utanför det egna länet. Det gör de alldeles rätt i så länge pengarna hamnar på Öland. Så här skriver tidningen på deras hemma-arena: ”Landstingstoppar konfererar på öländsk lyxkrog. I två dagar ska de diskutera framtids- och budgetfrågor för landstinget Sörmland. Det har valt att förlägga konferensen utanför Sörmland. Sällskapet bor på anrika Halltorps Gästgiveri på Öland. Konferensen pågår mellan måndag och onsdag.“ Välkomna hit och hoppas att maten smakar gott.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons