Elna, 94, går in i digital-åldern
Medan andra tidningar försöker göra sig av med sina taltidningar som vore de en börda och till besvär är det Ölandsbladets ambition att värna taltidningen, att göra den bättre tekniskt och journalistiskt.
Papperstidningen och taltidningen är lika viktiga för oss, och kanske är taltidningen en aning viktigare eftersom den ofta är det enda lokala informationsmediet för denna prenumerantgrupp, lite äldre med dålig syn, då ställs det extra stora krav på oss som leverantörer av dina lokala nyheter. Det ska vara objektivt och det ska vara korrekt.
Därför går nu Ölandsbladets taltidning in i den digitala åldern; varje prenumerant får en kassettradio för CD-skivor. Den är lika enkel att hantera som den gamla radion med kassettband och har den fördelen att ljudet blir bättre och det blir mycket enklare för prenumeranten att bläddra mellan inslagen, nu behövs bara ett knapptryck för att söka upp det man vill lyssna till.
Så därför, Elna 94 och alla andra som har taltidningen, välkomna in i digitalåldern.
Mer omdet digitala
Digitaliseringen och datorerna har inneburit en revolution, inte minst för släktforskarna, och av dem finns det många på Öland, inte minst ölänningar som letar efter släktingar som utvandrade till USA vart tog farfarsfar vägen efter det att han lämnat Göteborg för England med slutmål Amerika? En fantastisk möjlighet att hitta honom erbjuder nu det engelska riksarkivet, National Archive, som kommer att lägga ut sökbara passagerarlistor på alla personer som lämnat engelska hamnar. Den första sökbara perioden är 1890-1899: www.findmypast.com
Endast vår brist på fantasi sätter gränser för vad datoriseringen kan åstadkomma. Du kan alltså sitta hemma på norra Öland och
bedriva avancerad internationell släktforskning.
Citat:
Han var väl, typ, målare, va?
Han fyller år va, 500 år.
Ungdomar gissar
vem Linné var
i Växjöbladet-
Kronobergaren