Annons

Elitklasser och avdragsgill golf välkomnas

Ledare • Publicerad 18 maj 2009

Nu banas vägen för elitklasser på högstadiet där särskilt studiebegåvade elever ska kunna läsa matematik och andra teoretiska ämnen i ett snabbare tempo. Regeringen vill införa antagningsprov till dessa elitklasser och det lär komma som ett inslag i förslag till ny skollag som offentliggörs i juni.

Det är ett förslag som kommer att vålla en het debatt. Enligt vänstern ska alla behandlas på likvärdigt sätt och elitklasser lär inte välkomnas. Men äntligen vågar en regering erkänna att människors förutsättningar är olika. Att vara duktig i gymnastik har varit mer okej än att vara duktig i matematik, enligt den sedan decennier rådande normen.

Annons

Det har fått till följd att år har gått till spillo för de ungdomar som är duktiga i teoretiska ämnen. Medelmåttan har haft det okej i skolan, den med sämst förutsättningar har självklart fått mycket hjälp.

Men är du duktig i matematik är det långt ifrån självklart att du tilldelas nya uppgifter och utmaningar. Inte ens om du ber om det. För till det räcker inte resurserna och den stackars stressade läraren. Duktiga teorielever har istället fått lära sig att slappa och ta det lugnt, varit helt utan hemläxor och missat viktig studietid på det viset.

• Ölandsbladet begåvas under ett par veckor med två killar från Slottsskolans årskurs åtta. Det är Karl Lolk och Oscar Selldén som ombads tycka till i denna ruta. Och det visade sig inte vara svårt för de gav sig genast på ämnet Öland en kommun eller två: ” Öland borde vara en kommun för att ett område blir alltid starkare om det är ett stort rike som kan samarbeta.

Det är bra om det blir en enda kommun för då blir det inga bråk mellan två. Då kunde kommunen satsa mer pengar på skolorna istället för att lägga alla pengar på renovering av stadshus. Barnen är framtiden och de borde få pengarna till bättre utbildning.

Vi tycker att det känns meningslöst att skjuta upp frågan, det är lika bra att det blir en kommun nu under detta val, än att man ska ha ett val om det igen om ett par år.“ Så tycker Oscar och Kalle.

• Att tennis och styrketräning är avdragsgillt som friskvårdsmöjlighet i löneförmånen men inte golf och ridning och segling ter sig mycket besynnerligt. Motivet ska vara att de senare sporterna inte ses som lättillgängliga.

Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth har inte för avsikt att skattebefria exempelvis golfen. Nu råkar det ju vara så att det finns 600 000 medlemmar i denna sport på stora gröna gräsytor. Det kan nog utan överdrift kallas lättillgängligt. Dags för regeringen att byta skatteregler med andra ord. Annars kan man lätt se fenomenet som ren diskriminering.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons