Annons

Elbolagen och änkans sista skärv

Ledare • Publicerad 27 mars 2006

”Jag fick i förra veckan en elräkning på över 7 000 kr för mitt hus, värmt med elpatron och vattenburen värme; jag klarar inte det här ekonomiskt längre utan måste nog sälja mitt hus snart. Sedan min man dog lever jag bara på min egen lilla pension, och den räcker inte till elräkningarna. Om jag inte haft lite sparkapital på banken att ta av hade jag gått i konkurs redan förra året.”

Den 78-åriga både kroppsligt och vitala Ölandskvinnan, vars make gick bort för ett par år sedan, befinner sig i samma situation som många andra kvinnor vars män gått bort.

Annons

Plötsligt är de ensamma med huset, räkningarna forsar in som vanligt, men vad som inte är sig likt längre är de fantasifulla elräkningarna som når allt högre höjder och som nu driver ensamstående kvinnor (och män), medborgare som bara har en pension, men ett eget hus, att gå från gård och grund.

Stora elkonsumenter som pappersbruken vill återreglera, Persson nappar på den idén förstås (mer makt till Persson), centern vill fortsätta bygga ut den olönsamma vindkraften, och andra vill satsa på pellets. Men en pelletspanna med tung påfyllning en gång i veckan, egen sotning och annat eldkrångel är inget för en änka/änkling i de 70 åren, hur vital personen än är.

Ölandsbladet påstår att det inte är industrin som plågas mest av elbolagens extrema vinster (det pågår en gigantisk förmögenhetsöverföring till elbolagen) utan vanligt folk, änkan på Öland och i Kalmar som lämnats ensamma med det som var deras liv och dröm: det egna huset.

Energiexeperten Roger Fredriksson skriver, att Göran Perssons yrande om ökade skatter hjälper inte, skatterna får konsumenterna betala, en återreglering är omöjlig i ett fritt Europa med kapital och el som strömmar över gränserna. Vad som måste ske är en utbyggnad av elproduktionen i effektiva anläggningar, främst kärnkraft men ny el bör också komma från älvarna.

Handeln med utsläppsrätter och gröna elcertifikat är andra skojinstrument för att stegra elpriserna, bondfångeri rent av.

En fri elmarknad måste vara fri, och det är den inte. Det är sist och synnerligen politikernas interventionism i elproduktionen sedan 1980, handlingsförlamningen, utbyggnadsförbudet för kärnkraften, som lagt grunden för de elrövarbolag som nu stjäl änkans sista skärv via elräkningen.

Linné-citat:

Nog finns det bra citat att använda.

Sjäva föredrar vi följande två:

(Detta skrevs på inbjudan till vår äldsta dotters bröllop för några år sedan, och är ingressen till Ölandsbeskrivningen.)

Annons

”Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincier”.

Samt om resan genom Vickleby Lundar om tidig morgon 4 juni 1741

” Vägen låg genom de skönaste lundar man någonsin sett, som vida uti skönhet övergingo alla orter i Sverige och tävlade med alla i Europa”.

Med vänliga hälsningar från Stora Frö,

Christina och Lars

Bæckström

Mer favoritcitat från Linné kan sändas till kurt.lundgren@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons