Efter valet mammaledighet
Runt om i parti- och mediavärlden står eftervalsanalyserna som spön i backen. Visserligen försköts fokus ett tag mot Massachusetts där Socialdemokraternas egen gossen Ruda, Thomas Bodström, vill ta hand om familjen samtidigt som han tar hand om svenska folket i riksdagen. Nu gick inte det och med ens tappade sossarna den enda roliga profil de har i persongalleriet.
Men det är inte enbart där som det riktiga arbetarpartiet har tappat. I diverse mätningar, bland annat en Sifomätning som SvD redovisar, har socialdemokraterna fortsatt sin kräftgång efter valet.
Allt tal från det röd-gröna lägret om att hade bara valet ägt rum en vecka senare så..., håller tydligen inte streck.
Mest anmärkningsvärt är kanske ändå rörelserna inom Alliansen. Det framgår en tydlig bild av hur stödröstare på Centern och Kristdemokraterna vandrar hem till Moderaterna igen. Partiet är för ögonblicket, med sina 34,4 procent, större än Socialdemokraterna (29,5).
Har då dessa uppgifter någon reell betydelse? Vad som gäller är, trots alla opinionsmätningar i tid och otid, det valresultat som är överstökat.
Jo, det märks redan nu att Moderaterna i en slags lugn tillförsikt breder ut sig över hela den Alliansinhägnade ytan. Detta skeende är fullt märkbart även på lokalpolitiska spelplaner. Skillnaden här på Öland är att Centern är det något större femte hjulet. I rikspolitiken är det som bekant Folkpartiet som har den rollen.
Framtiden?
Ett närmare samarbete mellan Center och Kristdemokrater är inte osannolikt. Redan 1985 hade man en så kallad valteknisk samverkan som medförde att Alf Svensson dundrade in i riksdagen.
Vi kan tro på ett fördjupat samarbete även i detta sekel vad det lider.
***
En utblick över bron mot den stora världen får oss osökt att tänka på bröstpumpar modell Ohly.
Ett alldeles färskt EU-förslag kräver obligatorisk mammaledighet i sex veckor. Inget som helst snack om att mamman och pappan ska dela på något här inte, vare sig med eller utan bröstpump.
EU-parlamentets kvinnoutskott vill dock förlänga ledigheten till minst 20 veckor med full lön.
Detta förslag har dock små möjligheter att få stöd. Men det finns ett kompromissförslag på 18 veckors ledighet, där sex veckor direkt efter födseln är vikta för mamman (med full lön...). Två av dessa veckor är tänkta att tas ut före förlossningen.
Det nya EU-direktivet ska ersätta ett tidigare som år 2000 tvingade Sverige att införa två veckors obligatorisk mammaledighet i samband med födseln.
Ovanstående förslag, vilket det nu än blir, kommer efter att parlamentet sagt sitt i mars 2011, att bli obligatorisk lagstiftning. Det blir då ett minimikrav på länder som inte har någon utbyggd föräldraledighet.
Notabelt är frånvaron av pappan i diskussionerna.
EU-parlamentarikern Eva Britt Svensson (V) påpekar också i en intervju i DN att Det finns ett högljutt motstånd framför allt från kristna, konservativa ledamöter från Öst- och Sydeuropa mot att blanda in pappor i barnvården.
Eva Britt Svensson har i diskussionerna med mörkermän- och kvinnor från mindre upplysta och utvecklade länder dock avhållit sig från att ta upp partiledare Ohlys bröstpumpsdekret.