Dyrt fiasko för bredband

Ledare • Publicerad 17 april 2008

”Telia i massiv satsning på mobilt bredband.” ”Glocalnet lanserar mobilt bredband.” ”Tele2 ger sig in på priskriget och sänker priset på mobilt bredband.” Detta är några rubriker den senaste tiden om mobilt bredband, teleföretagen slåss om kunderna och bygger ut bredbandet så det ryker om det.

Ändå skulle politikerna i Kalmar län in i denna dynamiska marknad och satsa pengar - och nu kan det bli dyrt för skattebetalarna att länets politiker med regionförbundet i spetsen inte kunde hålla fingrarna i styr.

Först har regionförbundet förlorat 18 miljoner kr till det konkursade företaget Accelerated Wireless, som anlitades, sedan kommer det nu en stämning på 100 miljoner kr riktad mot regionförbundet för brutet kontrakt och förlorad värdestegring.

Alla de kritiker som sade till regionförbundet, att vänta nu lite, detta sköter marknaden, som sade att den teknik som upphandlats var osäker och som påpekade att företaget man använde sig av kanske inte var det mest seriösa avfärdades som inkompetenta.

Den stora kompetensen fanns således på regionförbundet och den var politiskt förankrad, pådriven och underbyggd.

De pengar som regionförbundet satsade, våra pengar/skattepengar, sades vara säkra och de ”hade både hängslen och livrem” - men allt var fel, har det visat sig.

Vem kommer nu att ställas till ansvar för det mobila bredbandsfiaskot? Svaret är sorgligt nog att ingen kommer att få ta ansvar ty i en politisk organisation där alla är med är i själva verket ingen med.

Hur kommer det då att gå i den 100-miljonersprocess som väntas vid Kalmar tingsrätt? Ja, det vet ingen, men processen kommer att bli både långdragen och komplicerad - det finns två lådor med handlingar, som skall tröskas igenom av landets förnämsta jurister. 

CITAT:

”Att ersätta bensin med etanol är rena lurendrejeriet. Det går åt mer energi att framställa den än vad man får ut... Det är kanske till och med mindre dåligt att köra en snål diesel än att köra en etanolbil...”

Torbjörn Rydberg, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, intervjuad i DN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.