Dörrarna stängs

Ledare • Publicerad 4 mars 2011

När till och med små, trygga landsbygdskommuner som Mörbylånga, Borgholm, Habo med flera börjar investera miljontals kronor i säkerhet har något uppenbarligen hänt här i landet. Det visar på en samhällsutveckling som flertalet medborgare gärna skulle vilja se ett slut på.

Paradoxalt nog har det öppna samhället med alla sina sociala medier medfört att myndigheter och institutioner förskansat sig bakom säkerhetsdörrar, hemsidor och telefonslussar. Den personliga kontakten med försäkringskassa, kronofogde, skatteverk, och så vidare finns inte längre. Att ta personlig kontakt med våra företrädare i riksdag och kommun har inte heller blivit enklare.

Är detta en oundviklig samhällsutveckling?

De flesta verkar tro att samhällsutveckling är som en axiomatisk naturkraft. Den bara finns där och ångar på i sin egen takt.

Naturligtvis är det inte så. Det är vi och våra företrädare som ska styra utvecklingen.

Konspirationsteoretiker har annars här ett outforskat fält att rumstera om i. Finns det dolda agendor därute som leder oss in i ett de stängda dörrarnas samhälle?

Vi vet inte säkert, men skulle medborgarna på allvar börja kräva personliga, kontakter och rådgivning i stället för att nöja sig med att placeras i timslånga telefonköer, eller hänvisas till hemsidor på internet, så kanske vi får veta vad eller vem som står bakom det nya säkerhetstänket.

Visst, finns det en och annan knäppskalle ute i folkhavet, men att stävja oprovocerat våld och hot är polis och säkerhetspolisens sak. Finns det inte tillräckliga resurser – så ge dom det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.