Ditt och inte mitt

Ledare • Publicerad 29 juni 2009

Världens hittills vassaste förskingrare fick sin dom under gårdagen. Finansmannen Bernie Madoff, 71 år från USA, har bytt ut sitt Wall street och lyxliv på Manhattan mot en liten cell i ett fängelse i den stora staden. Hans kunder, mer än 10 000 personer, förlorade i grova slängar runt 500 miljarder kronor i vad som betraktas som världens största bedrägeri, som kan liknas vid pyramidspel. Den stora basen kunder utgjorde förlorarna.

Två självmord kopplas samman med svindleriet när desperata förlorare inte såg någon annan utväg.

Svineri och svindleri finns i smått och stort. Är det värre att stjäla tio miljarder, som Madoff gjorde från den franska adelsmannen Thierry Magon de La Villehuchet vilken tar livet av sig som följd, än att sno klubban från ett litet barn?

Advokat dömd till fyra års fängelse för förskingring, god man dömd för förskingring, polis förskingrade polisens pengar, vi har den högaktuella Röda Kors-svindel-affären där en chef misstänks för bedrägeri. Lärare förskingrade barns skolkassa av det fina beloppet om 12 000 kronor och dömdes till villkorlig dom. Bokföringsassistent förskingrade en hel samebys medel.

Som Hoola bandoola Band sjunger i sin sång: Vem i hela världen kan man lita på? Ja, svaret dröjer inte:

Just ingen, knappt ens sig själv. Eller hur? För när en människa betraktar andras egendom som sitt spelar nollorna efter ettan ingen större roll. Inställningen är i grund och botten helfel. Ofta är det bara en tidsfråga innan det blir vida känt. Du skall inte stjäla och inte ljuga och inte döda. Men vi människor misslyckas hela tiden. Kommer att tänka på kakelugnsmordet i Stockholm på 60-talet. Där ingick både mord och förskingring.

En manlig bankanställd slog ihjäl en gammal tandläkare efter att ha förskingrat pengar från honom för att finansiera en herrgård. Kroppen styckades och brändes upp i mördarens tre kakelugnar. Dikten överträffar sällan verkligheten. Hur göra för att minimera sin cynism? Ett tips är att trots allt ändå aldrig sluta tro på det goda.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.