Det ska sitta i ryggmärgen att jobba ihop!

Ledare Artikeln publicerades

Samarbetet mellan våra bägge Ölandskommuner har förbättringsmöjligheter, om man säger så...

Nej-sidan talar också om detta efter utgången av folkomröstningen, att samarbetet mellan Mörbylånga och Borgholms kommun kan och måste bli bättre.

Och det är verkligen ingen underdrift.

För det första så är det ju bra om det överhuvudtaget finns några som helst styrdokument för Ölands Kommunalförbund där det mesta av kommunsamarbetet idag går igenom. Kommunalförbundet bildades för att underlätta ett samarbete över kommungränserna. Nu är en lagändring på gång som ska möjliggöra ökat samarbete mellan småkommuner och vad det innebär för just det öländska kommunalförbundet och våra Ölandskommuner bör vara av största vikt att reda ut.

För som det varit nu har Ölands Kommunalförbund byggt på muntliga överlåtelser - ”jaha, ni var ordförande förra mandatperioden, då kan väl vi vara det den här”.

Nya politiker har förundrats över att det helt saknats skriftliga regler att läsa på för det politiska arbetet i kommunalförbundet.

Våra öländska turistchefer har fått utstå mycket kritik genom åren, men de har sannerligen inte givits goda förutsättningar. Kommunerna har haft olika agendor - med följden att turistcheferna haft ett styvt jobb att navigera både på grund av ekonomi och intresseriktningar.

Vattenfrågan har tvingat fram samarbeten, men det här med olika tider för bevattningsförbud på olika sidor om kommungränsen har varit förvirrande för ölänningarna. Här måste sättas ned foten!

Nu finns en unik möjlighet att skapa ”tvingande” samarbetsformer i och med att vi har samma politiska styre i båda kommunerna. Det borde underlätta.

Och jag säger ”tvingande” i den meningen att det från respektive kommunstyrelsehåll måste dikteras tydliga inriktningsbesked om samarbete mellan kommunerna. Annars kommer de bägge Ölandskommunerna att rulla på som vanligt och det är både ja- och nej-sidan överens om inte funkar.

När regering, riksdagsgrupp, departement uppvaktas så ska det bara sitta i ryggmärgen att förankra också med den andra Ölandskommunen.

Vägar, Östersjön, sjukvård, Kalmar Länstrafik - inför varje möte, skrivelse och besök så ska avstämning göras med grannen!

På så sätt kan vi ha två kommuner men ändå ha en stark gemensam kraft!