Annons

Det är inte färre poliser vi behöver

Ledare • Publicerad 10 februari 2014

När Öland drabbats av den värsta brottsvågen genom tiderna, med mord, barnarov, mordbränder och kopplingar till synnerligen grov brottslighet – ja, då kontrar Rikspolisstyrelsen med att dra ned antalet poliser i vår landsända.

Det är svårt att se logiken i den utvecklingen.

Annons

Jag skulle vilja se och höra Rikspolisstyrelsen berätta om sina planer på plats i Byxelkrok.

Kalmar län införlivades härom året med Kronobergs län, som polisdistrikt. 2015 ska hela 21 län slås samman till regioner. Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar blir ett sydost-område.

Det är fortfarande väldigt många frågetecken kring den här sammanslagningen. Det heter visserligen att polisen ska komma närmare medborgarna, men samtidigt sker en kraftig centralisering. Jurister och civilanställda som idag är knutna till polisen kommer att samlas kring de större centralorterna. Och då pratar vi inte om Borgholm eller ens Kalmar.

När det gäller antalet poliser så lär dessa att minska i Kalmar län. I år är det bara fyra aspiranter som får tjänst i länet, vilket inte motsvarar antalet poliser som går i pension. Kalmar län är ett så kallat minuslän i omorganisationen, vilket redan i förstadiet innebär ett tiotal färre polistjänster.

Rikspolisstyrelsen tycker att fler poliser behövs i Skåne och Göteborg.

Idag har Öland sju poliser, om alla är i tjänst. Det ska räcka till två-skift, men också vara en resurs i Kalmarområdet vid större insatser och evenemang.

Hand upp alla ni som tror att Öland kommer att få fler poliser framöver, när Kalmarområdet måste bantas?

Det heter att polisstyrkorna ska vara mer flexibla. Polisen ska kunna sättas in där de behövs. Anställningsformerna måste kännas sådär för en polis med familj på Öland eller i Kalmarområdet, att pendla mellan diverse uppmärksammade gängskjutningar i Göteborg eller Malmö.

Säger det igen, om alla morden på norra Öland i stället inträffat i närheten av storstadsmedia så hade vi sett betydligt större medial uppmärksamhet. Ja, det gäller för den delen också alla mordbränder i Mörbylånga och värdetransportrånare som häktats för hot och brand i Ålebäck.

Jag är rädd för att syns vi inte så finns vi inte. Det kan komma att ha betydelse när ledamöterna av Rikspolisstyrelsen ska placera poliser.

Visst, till och med en inskränkt ölänning måste kanske inse att brottsligheten är större och grövre i storstadsregionerna. Men det betyder ju inte för den delen att vi behöver färre poliser på Öland än vi redan har.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons