Annons

Den politiska adeln tappar (lite) mark

Ledare • Publicerad 16 oktober 2012

 

Arbetslinjen har varit en bärande grundbult i Alliansregeringens politik. Den som jobbar skall varda givet. Därav följer naturligtvis alla jobbskatteavdrag, varav det femte hänger i luften någonstans.

Annons

Den som icke arbetar ska fasa sig igenom livet och tvingas ödmjuka sig för de allt mindre smulor som kommer från välfärdssystemets olika försäkringar.

Detta gäller för samtliga medborgare – utom politikerna själva.

En heltidspolitiker kan glatt pensionera sig vid 50 utan att behöva bekymra sig om att jobba för brödfödan. Skulle han eller hon ändå ha en verksamhet som drar in pengar finns det goda trixarmöjligheter. Ett populärt upplägg är att jobba i det egna bolaget och låta bolaget få lönen, medan man själv är medellös och kan kassera in full politikerpension. Detta tillvägagångssätt har praktiserats och praktiseras av mängder med före detta heltidspolitiker från riksdag, regeringar och kommuner till landsting.

Många kommuner har dock tröttnat på att betala ut stora summor i visstidspensioner till ex-politiker, rapporterar Ekot. Det är dock enbart 15 kommuner som skärpt eller åtminstone börjat diskussioner om en skärpning av regelverket.

Inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) pågår ett utredningsarbete om en förändring. Man räknar med att vara färdigutredda och rent av klara för implementering av dessa regler lagom till valet 2014. Det som lär vara på gång är något som går under beteckningen ”omställningsersättning”. En ersättning som ska betalas ut under en kortare tid då den tidigare politikern ger sig ut på arbetsmarknaden.

Vi har hört kommentarer som där det talas om eftergifter för det ”populistiska drevet”, men det kan vi inte ta på fullt allvar.  I stället anbefaller vi en omläsning av alldeles för tidigt bortgångne (2009) Anders Isaksson. I hans  bok ”Den politiska adeln”, visar han på ett övertygande sätt  hur politikerrollen förvandlats från förtroendeuppdrag, ett uppdrag baserat på ideologisk övertygelse, till en simpel födkrok och karriär.

I valtider står mycket på spel, kanske inte så mycket för väljarna som förgäves letar efter något som sticker ut ur den medelgrå sörjan, utan mer för de som kämpar om de välbetalda platserna vid köttgrytorna. Om då det ”populistiska drevet” åtminstone lyckas stävja något av politikeradelns excesser så är det mer att glädjas än förfäras åt.

 

 

 

Annons

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons