Den 100-procentiga människan

Ledare • Publicerad 27 november 2009

Vid årsskiftet blir omkring 50 000 människor utförsäkrade från Försäkringskassan. Bland dem som förlorar sin sjukersättning eller sjukpenning finns också de som är sjuka på deltid och de kan komma att drabbas hårt av krångliga regler.

Att jobba heltid är snart bara det som gäller. Det går inte an att vara deltidssjukskriven år efter år. Samhället vill se en 100-procentig effektiv arbetskraft.

För de som orkar arbeta deltid för att vara sjukskrivna den andra delen skruvas nu kravet om arbete på heltid upp ett snäpp. Men hur blir det för dem som inte orkar? Ingen arbetsförmedlingsåtgärd i världen kan göra personen friskare, möjligen sjukvården.

Från och med årsskiftet erbjuds de som har mer än två och ett halvt års sjukskrivning att gå en individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering i regi av arbetsförmedlingen. Tanken är att det eventuellt ska gå att hitta ett nytt jobb som ger mer arbetad tid än det gamla arbetet.

Tanken är god, men vad gör man om det inte går att finna ett nytt arbete. Vi vet ju att kön till jobb ringlar sig lång för ungdomar liksom för människor mitt i livet. Vi befinner oss i en lågkonjunktur det det är oerhört svårt att få arbete och inte minst på landsbygden. Låt oss säga att du är en halvtidssjukskriven bonde, lärare, sjuksyrra eller journalist. Låt oss säga att arbetsförmedlaren i rehabiliteringsarbetet kommer på att personen i fråga skulle orka arbeta heltid som busschaufför. Måste man bli busschaufför då?

Mångas yrken är ens kall. Det finns få människor som vill vara sjuka, så sjuka att de sjukskrivs av läkare, missar skön inkomst, och lever med den smärta som en sjukdom innebär.

Måtte detta system nu inte bli så stelbent att individerna kränks på löpande band. Risken finns, den är uppenbar.

Förslaget kommer från regeringen som ett led i reformer inom socialförsäkringsområdet. Syftet är att med aktiva insatser i Arbetsförmedlingens regi hjälpa människan tillbaka i arbete på heltid, antingen i sitt vanliga jobb eller i ett annat arbete där han kan tillvarata sin arbetsförmåga bättre. Att gå sjukskriven i åratal på halvtid utan att erbjudas hjälp för att komma tillbaka på heltid är inte rimligt, anser regeringen.

Vad är då alternativet om du inte är en människa med 100-procentig arbetsförmåga. Vad händer med de obrukbara procenten?

Ingen är perfekt i ett helt liv. Vi är alla små varelser med våra skavanker. Eliten existerar också som arbetar ett helt yrkesliv utan att vara sjukskrivna. Vi andra tycker att de har en rejäl förmån. Ingen vill i grund och botten vara sjuk varken fysiskt eller själsligt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.