Debatt med alla – eller ett urval?

Ledare • Publicerad 16 augusti 2006

 

Frågan har uppstått på Öland, vem skall man debattera med?

Skall etablerade politiker i ansvarig ställning, kommunalråd, nämndordföranden, riksdagsmän, lokala partiföreträdare på någon nivå ta en debatt med alla som begär det, till exempel med en missnöjespolitiker, vald som kommunfullmäktigeledamot, men som under de senaste åren knappast aldrig bevistat ett fullmäktigesammanträde och som endast har förakt till övers för den lokala politiken, dess företrädare och demokratins långsamma och ganska tråkiga arbetsformer? Skall en seriös politiker ödsla tid på en dylik person i en valrörelse? Naturligtvis inte.

Det är som om någon kommer inrusande på den sista kilometern under ett maratonlopp och kräver att få delta på samma villkor, som dem vilka redan sprungit fyra mil.

Folkmängden

Borgholm ökar med 33 till 11 100 invånare och Mörbylånga med 34 till ett invånarantal av 13 493 invånare; bra jobbat i bägge kommunerna. Man ser här att medveten satsning ger resultat.

Även om det ligger utanför spridningsområdet gläds Ölandsbladet med lilla och kämpande Högsby kommun, som äntligen får ett plus, kommunen ökar med fyra till 6 070.

Kalmar län totalt ökade äntligen något, med 68 till 234 012 invånare.

Minus, dock med måttliga nedgångar noteras för Emmaboda, Hultsfred, Kalmar, Nybro och Torsås. I övrigt plus, länet är på gång.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.