1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Där åkte Guldfågeln på en riktig vinge!

En nationell skandal för Guldfågeln var nu det absolut värsta som kunde drabba Mörbylånga kommun.

Vi ska ha klart för oss att vi fortfarande inte riktigt vet i vilken omfattning som kycklingar på väg till Guldfågeln har skadats och hur de har skadats. Det finns fortfarande nyanser, omfattningen av skadorna skiljer sig åt.

Men det spelar ingen roll, skadan är redan skedd och då talar vi inte om den som drabbat kycklingen, utan om företaget Guldfågeln.

Sveriges Television var först ut att avslöja att Livsmedelsverkets veterinärer beräknat att i genomsnitt 1800 kycklingar per dag anländer med brutna vingar till Guldfågeln. En bit ifrån företagets egna beräkningar som säger 500 kycklingar med vingbrott varje dag.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Vi vet inte vad som är den rätta siffran, men bara att 500 kycklingar dagligen drabbas är för många. Och det är uppgifter som Guldfågeln känt till i minst ett år.

Företaget sågas längs fotknölarna av TV4-profilen Marcus Oscarsson, med nära 424 000 följare på facebook. ”Det är helt oacceptabelt att de små kycklingarna behandlas så i jakten på några extra kronor av Guldfågeln. Fyy vad hemskt”, skriver Oscarsson, vars text delats över 3 500 gånger.

Det är ingen bra reklam kan vi konstatera för ett företag som blivit tokdominant på den öländska arbetsmarknaden och som har Mörbylånga kommun i sin hand.

Det nya vattenverket som i sommar ska invigas av Kronprinsessan Victoria är byggt för att kunna omvandla 1500 kubikmeter processvatten från Guldfågeln per dygn. Jo, enligt va-chefen så ska det gå att driva vattenverket på enbart omvandla havsvatten också. Men då hade inte kostnaden för skattebetalarna i Mörbylånga kommun behövt att bli minst 25 miljoner dyrare än det blev för Borgholms dito, när vattenverket i Sandvik stod klart.

Hur vägen till och från Guldfågeln skall dras är också en kommunal långbänk. Och vem kan klandra en kommunledning för att vilja skapa bra förutsättningar för en så viktig arbetsgivare som Guldfågeln?

Efter Cementas nedläggning finns ingenting som är i närheten av Guldfågelns betydelse för södra Öland.

Det är också i ett sådant läge som faktisk kommunledningen med Matilda Wärenfalk har rätt att ställa frågor till företaget angående de minst sagt obehagliga rapporterna om kycklingar som farit illa.

Vi behöver Guldfågeln. Men vi vill att företaget gör rätt för sig, att faktiskt gör någonting åt skadorna på djuren. Det handlar om trovärdighet.

Och gud förbjude om vi i kölvattnet efter Cementas nedläggning också får se Guldfågeln med sina 400 anställda gå ner!

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Sport

Högbystjärnan under drömgräns i Närke

33-åringen satte nytt småländskt rekord på 3 000 meter.