1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Där åkte Guldfågeln på en riktig vinge!

En nationell skandal för Guldfågeln var nu det absolut värsta som kunde drabba Mörbylånga kommun.

Vi ska ha klart för oss att vi fortfarande inte riktigt vet i vilken omfattning som kycklingar på väg till Guldfågeln har skadats och hur de har skadats. Det finns fortfarande nyanser, omfattningen av skadorna skiljer sig åt.

Men det spelar ingen roll, skadan är redan skedd och då talar vi inte om den som drabbat kycklingen, utan om företaget Guldfågeln.

Sveriges Television var först ut att avslöja att Livsmedelsverkets veterinärer beräknat att i genomsnitt 1800 kycklingar per dag anländer med brutna vingar till Guldfågeln. En bit ifrån företagets egna beräkningar som säger 500 kycklingar med vingbrott varje dag.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Vi vet inte vad som är den rätta siffran, men bara att 500 kycklingar dagligen drabbas är för många. Och det är uppgifter som Guldfågeln känt till i minst ett år.

Företaget sågas längs fotknölarna av TV4-profilen Marcus Oscarsson, med nära 424 000 följare på facebook. ”Det är helt oacceptabelt att de små kycklingarna behandlas så i jakten på några extra kronor av Guldfågeln. Fyy vad hemskt”, skriver Oscarsson, vars text delats över 3 500 gånger.

Det är ingen bra reklam kan vi konstatera för ett företag som blivit tokdominant på den öländska arbetsmarknaden och som har Mörbylånga kommun i sin hand.

Det nya vattenverket som i sommar ska invigas av Kronprinsessan Victoria är byggt för att kunna omvandla 1500 kubikmeter processvatten från Guldfågeln per dygn. Jo, enligt va-chefen så ska det gå att driva vattenverket på enbart omvandla havsvatten också. Men då hade inte kostnaden för skattebetalarna i Mörbylånga kommun behövt att bli minst 25 miljoner dyrare än det blev för Borgholms dito, när vattenverket i Sandvik stod klart.

Hur vägen till och från Guldfågeln skall dras är också en kommunal långbänk. Och vem kan klandra en kommunledning för att vilja skapa bra förutsättningar för en så viktig arbetsgivare som Guldfågeln?

Efter Cementas nedläggning finns ingenting som är i närheten av Guldfågelns betydelse för södra Öland.

Det är också i ett sådant läge som faktisk kommunledningen med Matilda Wärenfalk har rätt att ställa frågor till företaget angående de minst sagt obehagliga rapporterna om kycklingar som farit illa.

Vi behöver Guldfågeln. Men vi vill att företaget gör rätt för sig, att faktiskt gör någonting åt skadorna på djuren. Det handlar om trovärdighet.

Och gud förbjude om vi i kölvattnet efter Cementas nedläggning också får se Guldfågeln med sina 400 anställda gå ner!

Läs mer

Familj

Begravning i Norra Möckleby

I Norra Möckleby kyrka har begravningsgudstjänst hållits

Familj

Begravning

Begravningsgudstjänst hållits för Christian Hertzberg

Mörbylånga köping 200 år

Läsa språk för livet, inte för studenten

Tord Rosenqvist i Mörbylånga var elev till Per G Ekström. Här berättar han om sin forne lärare.

Öland

SPF Solvändan på kunglig vandring på Solliden

SPF Solvändans torsdagsträff var förlagd till Solliden.

Öland

Avslag för padel kan gå emot kommunstrategi

Efter att ha fått klart för sig att kommunen föreslår avslag på bygglovsansökan för padelhall vid Östra skolan i Färjestaden menar Padel Society att kommunen motarbetar sig själva.

Kultur

Musik: Fyye från Fööe aktuella med ny skiva

”Fullt bös i byn”. Det är titeln på den nya skivan med Fyye från Fööe.