Dans och legitimation
Elin Wiråker, Tilde Franzén och Emmie Argus. I lördags nåddes deras skolarbete sin kulmen och resultatet blev strålande: omkring 70 000 kronor som oavkortat går till skolor i Afrika.
Tre unga gymnasister tänkte och klurade länge och väl när de skulle göra ett större arbete på gymnasiet. Entreprenörskap skulle det handla om. Tjäna pengar, göra business. Men de valda en egen väg; välgörenhet och fick alla att ställa upp gratis: huserades gjordes det på Witten, Thorleifs spelade, en känd krog i stan skänkte mat, ett ungdomsband och Lasse Trofasts orkester spelade gratis så det rök om det. Vi som kom dit betalade 400 kronor var och varje öre av dessa pengar skickas nu vidare till bättre behövande, gissa om det var en lyckad tillställning. Och gissa om dessa tre unga kvinnor imponerade på oss. Innan de ens har hunnit fylla 20 har de starkt bidragit till en bättre värld. Vi som var där hade dessutom en himla rolig kväll. Tack.
TYST I KLASSEN
Yrkeslegitimation för lärare: en bra tanke vid en första anblick. Endast de lärare med legitimation får fast anställning och har rätt att sätta betyg. Omvandla tanken till andra yrken: exempelvis tidningsbranschen. Vi är en brokig skara människor med olika erfarenheter rent praktiskt och teoretiskt. Någon är djupt kulturellt förankrad, en annan kan knappt se skillnad mellan en Monet och en van Gogh.
Lärarkårens fackliga företrädare välkomnar legitimationsförslaget och det bådar ju gott och den allmänna opinionen verkar ha samma åsikt. Men det finns många ej behöriga lärare som är fantastiska mentorer för våra ungdomar, de utgör en inte obetydlig skara. Det finns också behöriga lärare som inte har en siffra rätt.
Nu ska det satsas pengar i legitimationsprojektet för att öka attraktionskraften på yrket och kvalitén i skolan, en kvarts miljard om året.
Större klasser, färre lärare, rörigare skola där kärnämnena fått ta stryk, mycket har hänt de senaste årtiondena som har försämrat kvalitén. En del lärare känner sig mer som ABAB-vakter än som pedagoger i skolan, där har vi problemet som har med kvalitét att göra liksom att attraktionskraften för yrket minskat genom åren. Trasiga skolböcker, undermåliga lokaler med dålig ventilation och för stora klasser. Det är brister som borde ligga högst upp på prioriteringslistan för att skapa en bättre skola för ungdomarna. Liksom att sätta kärnämnena ännu högre på dagordningen, ta bort tramset med verkstäder och skapa riktiga lärarledda lektioner där det är läraren som bestämmer vad som för dagen är ämnet.