Dags för legitimation

Ledare • Publicerad 1 mars 2011

Det finns vissa områden där alla är, eller åtminstone tror sig vara, näst intill expert. Ett sådant område är skolan. Alla har gått i skola och har således gedigen erfarenhet av åtminstone grundskola och gymnasium. Skoldiskussioner brukar följaktligen också bli synnerligen livliga.

I ett flertal undersökningar (exempelvis PISA) har den svenska skolan visat en klart nedåtgående trend på de flesta områden. Dock främst inom de naturvetenskapliga disciplinerna. Vår framtid, våra barn står sig slätt mot finländska, tyska, danska – ja de flesta nationers barn och ungdomar.

Det är naturligtvis inget gott utgångsläge för landets framtid– eller för den delen våra pensioner.

Vad beror då detta på?

En direkt orsak som regeringen har siktat in sig på är andelen obehöriga lärare i det svenska skolsystemet. I landet som helhet saknar, enligt Skolverket, var fjärde av de heltidsanställda lärarna formell behörighet. I vissa kommuner är läget ännu sämre.

Var femte lärare saknar pedagogisk högskoleutbildning. För de utrikesfödda verksamma lärarna i Sverige är siffran betydligt högre – två av fem saknar pedagogisk utbildning. Cirka 44 procent av skolbudgetarna går till undervisning, vilket kan jämföras med snittet av OECD-länderna som ligger på 69 procent.

Regeringen har nu lämnat sitt förslag om lärarlegitimation till riksdagen. Utbildningsutskottet hade sin sista justering av betänkandet den 3:e februari. Debatt och beslut blir i riksdagen nu på onsdag den 2:e mars. Blir det ja, vilket allt tyder på, kommer lärarlegitimation att införas från och med 2012.

Vi tror inte att en legitimation löser alla problem – men några. Förhoppningsvis kommer såväl lärarnas lön som status att höjas (vilket i och för sig är kopplat till varandra). En behörig lärare behöver nödvändigtvis inte vara bättre än en obehörig, men sannolikheten att det verkligen förhåller sig så, är överväldigande stor.

Vi hoppas på en framtid med stolta och nöjda lärare, säkra i sin roll som förmedlare av kunskap. För elever och nationen kommer det givetvis att bli ett lyft.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.